Δισκοπλαστική: Θεραπεία δισκοπάθειας, δισκοκήλης με ενδοδισκικό gel που τοποθετείται με ένεση


Η νέα μέθοδος που έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της οσφυαλγίας, της αυχεναλγίας, της ισχιαλγίας, με ένεση. Η έγχυση του ενδοδισκικού gel μπορεί να αναβάλει ή και να ματαιώσει ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης.

Η ετήσια συχνότητα εμφάνισης στον γενικό πληθυσμό της χαμηλής οσφυαλγίας με ή χωρίς αντανάκλαση του πόνου σε ένα από τα δύο κάτω άκρα (ισχιαλγία) κυμαίνεται μεταξύ 9,9% έως 25% κάτι που την καθιστά πιθανό την πιο συχνή μορφή νευροπαθητικού πόνου.

Στο 90% των περιπτώσεων σε ασθενείς από 20 έως 50 ετών η ισχιαλγία οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου που ασκεί πίεση σε νέυρο-ρίζα. Η δισκοπάθεια, δισκοκήλη ευθύνεται για πόνους στην μέση και στον αυχένα δηλαδή την γνωστή οσφυαλγία, αυχεναλγία. Η συχνότητα εμφάνισης είναι διπλάσια στους άντρες απ' ότι στις γυναίκες και συνήθως αφορά τα μεσοσπονδύλια διαστήματα της οσφυοϊερής χώρας (Ο4-Ο5, Ο5-Ι1).

Βάσει μελετών η οσφυοϊσχιαλγία είναι ένα από τα συχνότερα αίτια επισκεψιμότητας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, με αντίκτυπο τόσο στον ασθενή όσο και στο εθνικό σύστημα υγείας. Επιβαρυντικοί παράγοντες για εμφάνιση δισκοκήλης είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ιστορικό οσφυαλγίας, το άγχος, εργασία που απαιτεί παρατεταμένη περίοδο ορθοστασίας σε συνδυασμό με πρόσθια κάμψη, βαριά σωματική εργασία, η άρση βάρους και η πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση.


ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 σπόνδυλους. Χωρίζεται στην αυχενική (7 σπόνδυλοι), στην θωρακική (12 σπόνδυλοι), στην οσφυϊκή (5 σπόνδυλοι), στην ιερή (5 σπόνδυλοι) μοίρα και στον κόκκυγα. Ανάμεσα στους σπόνδυλους βρίσκεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, η δομή του οποίου συνίσταται κατά κύριο λόγο από νερό και πρωτεϊνες.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελεί το κύριο σταθεροποιητικό και στηρικτικό στοιχείο μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από τον ινώδη δακτύλιο και τον πηκτοειδή πυρήνα. Ο ινώδης δακτύλιος περιβάλλει (αγκαλιάζει) τον πηκτοειδή πυρήνα, ο οποίος απορροφά κραδασμούς δηλαδή λειτουργεί σαν αμορτισέρ για τον σπόνδυλο.

Όταν καταστραφεί αυτή η δομή και αλλάξει η σχέση μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του ινώδους δακτυλίου, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος χάνει τις μηχανικές του ιδιότητες δηλαδή αλλάζει μορφή και έτσι έχουμε την λεγόμενη δισκοπάθεια. Πολλές φορές λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου ο πηκτοειδής πυρήνας εκβάλει προς τα πίσω ή προς τα πλάγια δημιουργώντας τις κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου, οι οποίες ασκούν πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο-ρίζα. Η πίεση στο νωτιαίο σάκο ή σε κάποιο νεύρο προκαλεί πόνο, αιμωδίες (μουδιάσματα), παραισθησίες ή σε σοβαρότερες μορφές μυική αδυναμία ή ακόμα και πάρεση.


ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗΣ

Η νέα μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.

Το ενδοδισκικό gel δρώντας ωσμωτικά (με διαφορά πίεσης), συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και όλα τα αποσπασμένα τμήματά του που έχουν δημιουργήσει κήλες επαναδιοργανώνονται και τον επαναφέρουν, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή.
 Η νέα μέθοδος θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνεται με έγχυση εμφυτεύσιμου gel υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση και με τοπική αναισθησία με λεπτή βελόνα μέσα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, στην περιοχή που βρίσκεται ο κατεστραμμένος πηκτοειδής πυρήνας.
Έτσι έχουμε έναν νέο πηκτοειδή πυρήνα σαφώς καλύτερο από τον κατεστραμμένο, δηλαδή με καλύτερες μηχανικές ιδιότητες.

Γίνεται ανάπλαση-πλαστική του πηκτοειδούς πυρήνα με αποτέλεσμα να σταματήσει η πίεση που ασκείται στο νεύρο και ο πόνος στο πόδι ή στο χέρι, αφού το τμήμα που πιέζει το νεύρο έχει επανέλθει στην αρχική του θέση.

Σταματά, λοιπόν, ο πόνος στο άκρο (ισχιαλγία, μηραλγία κ.λ.π.) και ο εντοπισμένος πόνος στον αυχένα, στην ράχη ή στη μέση (οσφύ) που οφείλεται στην δισκοπάθεια.


ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ

Η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί, κατά μέσο όρο, 20 λεπτά, τα δε αποτελέσματα εμφανίζονται από το πρώτο ημίωρο και ολοκληρώνονται σε διάρκεια 3-5 εβδομάδων. Το gel τοποθετείται από χειρουργό ορθοπαιδικό ή νευροχειρουργό υπό ακτινοσκόπηση, ο οποίος έχει εξειδίκευση στην χειρουργική σπονδυλικής στήλης και είναι εξοικειωμένος με μικροεπεμβατικές και ενδοσκοπικές τεχνικές.

Ο ασθενής φεύγει μετά από 2 ώρες από το νοσοκομείο περπατώντας και επιστρέφει άμεσα στην οικία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Το βασικό πλεονέκτημα της θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου-δισκοπλαστικής με την έγχυση του εμφυτεύσιμου gel είναι πως πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία επιφέρει αποτελέσματα με μία μόνο έγχυση-ένεση.


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είναι μια μέθοδος που βρίσκει εφαρμογή στην πλειονότητα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης καθότι το γενεσιουργό αίτιο των περισσότερων παθήσεων αυτών είναι η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Ο εκφυλισμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος προκαλεί αστάθεια και περαιτέρω εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη, που μπορεί να οδηγήσουν σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο έντονος πόνος στη μέση (οσφυαλγία). Με την έγχυση του gel θεραπεύονται όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, εξαλείφοντας τον πόνο στη μεση και στο πόδι.

Με τη μέθοδο αυτή θεραπείας της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ίασης, ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου 82%-91%. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η κήλη χωρίς χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που υποβάλλονται στην έγχυση επιστρέφουν άμεσα στην εργασία τους καθώς δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης μετά την έγχυση.

Νικόλαος Δ. Μπενάρδος MD
Ορθοπεδικός Χειρούργος Σπονδυλικής Στήλης
www.nikolaosbenardos.com


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή