Διαβητική Αρτηριοπάθεια - Παθογένεια


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί εκφυλιστική μεταβολική νόσο, η οποία προσβάλλει διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Μία από τις σοβαρές επιπτώσεις του Διαβήτη είναι αυτή επί του κυκλοφορικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα των αρτηριών του σώματος προκαλώντας την Διαβητική Αρτηριοπάθεια. Η προσβολή των αρτηριών προκαλείται λόγω τραύματος του εσωτερικού τοιχώματος (ενδοθηλίου) των αγγείων με αποτέλεσμα την εναπόθεση ασβεστώσεων στον αυλό των αρτηριών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την στένωση του αυλού των αρτηριών η οποία μπορεί να οδηγήσει και στην πλήρη απόφραξη τους.

Η διαβητική αρτηριοπάθεια είναι μικροαγγειοπάθεια, προσβάλλει δηλαδή τις αρτηρίες μικρού και μεσαίου μεγέθους. Η συνηθέστερη εντόπιση είναι στις αρτηρίες κάτωθεν του γόνατος.

Σπανιότερα η διαβητική αρτηριοπάθεια μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στις αρτηρίες μεγάλου μεγέθους.

Διαβητική Αρτηριοπάθεια- Κλινικές εκδηλώσεις

Οι βλάβες οι οποίες προκαλούνται στο τοίχωμα των αρτηριών και πιο συγκεκριμένα οι στενώσεις ή οι αποφράξεις, εκδηλώνονται με μια σειρά συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα προέρχονται από τη μειωμένη παροχή αίματος στα κάτω άκρα και εμφανίζονται με τη μορφή πόνου κατά τη βάδιση (Διαλείπουσα Χωλότητα) και σε προχωρημένο στάδιο ακόμα και στη ηρεμία. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται μετά από κάποια μέτρα βαδίσματος και είναι τόσο έντονος που αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει. Η κλινική αυτή εκδήλωση της διαβητικής αρτηριοπάθειας μαζί με μια σειρά άλλων μεταβολών, χαρακτηρίζουν το Διαβητικό Πόδι

Διαβητικό Πόδι- Ορισμός

Το Διαβητικό Πόδι είναι μία πολυσυστηματική κλινική εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει μια σειρά ανατομικών και λειτουργικών αλλαγών στον άκρο πόδα και στις αρθρώσεις. Συμπεριλαμβάνει αλλοιώσεις από τις αρτηρίες που αιματώνουν τους μύες του άκρου ποδός και ταυτόχρονες μεταβολές στη μορφή και λειτουργία των μυών και αρθρώσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ποδικής καμάρας και τη δημιουργία σημείων μέγιστης πίεσης στον άκρο πόδα, μία οντότητα που ονομάζεται πόδι Charcot. Το πόδι Charcot είναι η πλέον χαρακτηριστική μορφή του Διαβητικού Ποδιού και προδιαθέτει σε πολλαπλούς τραυματισμούς λόγω της διαταραχής της φυσιολογική ανατομικής αρχιτεκτονικής του άκρου πόδα σε συνδυασμό με την ελαττωμένη αρτηριακή παροχή και την συνεχιζόμενη φόρτιση στα σημεία πίεσης στο πέλμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό τραυματισμών στο πόδι ή στα δάχτυλα του διαβητικού ασθενούς, γεγονός που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Διαβητικό Πόδι- Προσέγγιση


Ο ασθενής με διαβητικό πόδι χρειάζεται μία πολύπλευρη προσέγγιση από απόλυτα εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι θα τον εκπαιδεύσουν για το πρόβλημα του άλλα και θα θεραπεύσουν πιθανές επιπλοκές του Διαβήτη. Βασική θέση στη ιατρική προσέγγιση έχει ο Αγγειοχειρουργός ο οποίος θα διαγνώσει και θα θεραπεύσει βλάβες προερχόμενες από τις αρτηρίες του κάτω άκρου, αλλά και ο Εξειδικευμένος παθoλόγος – Διαβητολόγος ο οποίος θα μπορέσει να ρυθμίσει τα επίπεδα Σακχάρου του ασθενούς καθώς και θα τον κατευθύνει για τη σωστή καθημερινή πρακτική και τρόπο ζωής του πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη. Στην ιατρική αλυσίδα μπαίνουν και Ιατροί άλλων ειδικοτήτων όπως Ορθοπεδικοί και Λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι επικουρικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού.

Στην αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβητικού ποδιού σημαντική θέση έχει η θεραπεία στον θάλαμο Υπερβαρικού Οξυγόνου το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντική βοήθεια στη επούλωση του διαβητικού έλκους. Θάλαμος υπερβαρικού Οξυγόνου, λειτουργεί στο νοσοκομείο Metropolitan.

Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού

Στο Νοσοκομείο Metropolitan λειτουργεί σύγχρονο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού το οποίο είναι επανδρωμένο με τους ιατρούς των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του. Το ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και ταυτόχρονα με τις δομές του Νοσοκομείου μπορεί να προσφέρει μια πλήρη και σφαιρική αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού, από τη διάγνωση μέχρι και τη θεραπεία της σοβαρής αυτής κατάστασης.

Φώτης Μαρκάτης
Αγγειοχειρουργός

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...





    Στην κορυφή