Διατροφική υποστήριξη των ασθενών με COVID-19 - Πρόληψη και θεραπεία της δυσθρεψίας


Κατά πλειονότητα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή είναι ηλικιωμένοι, παχύσαρκοι, με υποκείμενα νοσήματα (υπέρταση, σάκχαρο κ.α.) ή συνδυασμός αυτών. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις παρατηρείται δυσθρεψία, αδυναμία, απουσία γεύσης, δυσφαγία λόγω του επίμονου βήχα, ναυτία, εμετός και διάρροια που προκαλούν αφυδάτωση.

Η δυσθρεψία είναι η κακή κατάσταση θρέψης που σχετίζεται τόσο με την υποθρεψία / υποσιτισμό όσο και με την παχυσαρκία, και επηρεάζει την σοβαρότητα της λοίμωξης, το ενδεχόμενο και τη διάρκεια της νοσηλείας, και τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Ως υποθρεψία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων/ενέργειας ή/και θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία, τα μέταλλα και οι βιταμίνες.
Η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης είναι απαραίτητη ιδίως σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η οποία γίνεται μέσω επικυρωμένων εργαλείων, ώστε να εκτιμηθεί έγκαιρα ο κίνδυνος και ο βαθμός δυσθρεψίας, τόσο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς όσο και για εκείνους που αναρρώνουν στο σπίτι.

Στη φάση της ανάρρωσης και της αποθεραπείας, η συμβουλή κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κατάστασης θρέψης των ασθενών με COVID-19.

Ενεργειακές ανάγκες ασθενών με COVID-19

· 27 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους για τα άτομα άνω των 65 ετών με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.
· 30 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους σε σοβαρά λιποβαρή άτομα με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα και για τους πολύ ηλικιωμένους.

Η αύξηση της πρόσληψης ενέργειας πρέπει να είναι σταδιακή λόγω αυξημένου κινδύνου υποφωσφαταιμίας.

Η επάνοδος του ασθενούς με COVID-19 σε μια φυσιολογική διατροφή από το στόμα εξαρτάται από την πορεία της νοσηλείας του και την έκβαση της λοίμωξης. Σε κάθε στάδιο νοσηλείας υπάρχει εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση και θεραπεία που εφαρμόζεται σταδιακά με παράλληλο έλεγχο της ανταπόκρισης του ασθενούς.

Πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες

Οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χρειάζονται καθημερινά τουλάχιστον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Επιπλέον, το 30% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από λιπαρά και το 70% θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, αναλογία που μπορεί να αγγίξει το 50%-50% σε διασωληνωμένους ασθενείς.
Είναι επίσης σημαντική η επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων. Ειδικά τα άτομα με υποθρεψία χρειάζονται βιταμίνες D, Α, C, συμπλέγματος Β (ιδίως Β6 και Β12), ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και ω-3 λιπαρά οξέα.
Όταν η διατροφή του ασθενούς δεν επαρκεί για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών, συστήνεται η χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων που να παρέχουν τουλάχιστον 400 θερμίδες (συμπεριλαμβανομένων 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης) ανά ημέρα, τουλάχιστον για 1 μήνα.

Σωματική δραστηριότητα
Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα συστήνεται για τους ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, αρκεί να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα, η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε επιδείνωση χρόνιων καταστάσεων υγείας, αύξηση βάρους, απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.

Οι ασκήσεις που προτείνονται σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνουν: ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, ασκήσεις ισορροπίας, καθίσματα, κάμψεις, yoga. Εκτός σπιτιού ενδείκνυται το περπάτημα, το ανέβασμα σκάλας, η κηπουρική και το παιχνίδι στον κήπο, η ποδηλασία, το τρέξιμο. Οι ασθενείς θα πρέπει να ασκούνται μισή ώρα κάθε μέρα ή μία ώρα κάθε δεύτερη μέρα, με τον τρόπο που μπορούν και προτιμούν.


Ιωάννα Αδαμίδου, MS, RD, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος και Βιολόγος
Ιωάννα Στεργίου, Msc, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή