Διακοπές χωρίς γυναικολογικά απρόοπτα


Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα η περίοδος των διακοπών είναι για τις περισσότερες γυναίκες η ιδανική ευκαιρία χαλάρωσης και αλλαγής της καθημερινής ρουτίνας. Όμως, ο κίνδυνος λοιμώξεων της «ευαίσθητης» περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας κυρίως της αυξημένης τοπικής υγρασίας, της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή νερό αλλά και της μεγαλύτερης συχνότητας σεξουαλικών επαφών.

Συχνότερα αίτια λοιμώξεων της ουρογεννητικής περιοχής αποτελούν με διαφορά οι μύκητες, ακολουθούν διάφορα αερόβια και αναερόβια μικρόβια, όπως ο αιμόφιλος του κόλπου, ενώ δεν είναι σπάνιες και οι λοιμώξεις από παράσιτα, όπως η τριχομονάδα. Ευτυχώς, στην πλειονότητά τους οι λοιμώξεις αυτές αντιμετωπίζονται εύκολα, υπάρχουν όμως και κάποια προληπτικά μέτρα που βοηθούν ώστε να απολαύσει η κάθε γυναίκα τη μαγεία των καλοκαιρινών διακοπών χωρίς αναπάντεχα συμβάντα και ταλαιπωρία.

Πρακτικές συμβουλέςπρόληψης και διατήρησης καλής υγιεινής της «ευαίσθητης» περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες:

- Προτιμήστε βαμβακερά από συνθετικά εσώρουχα. Αλλάζετε το εσώρουχό σας συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα μετά από έντονη δραστηριότητα.
- Αποφύγετε στα στενά παντελόνια ή κολάν ιδιαιτέρως κατά την εκγύμνασή σας. Προτιμήστε εναλλακτικά άνετα σορτς ή φούστες.
- Επιλέξτε καθαρές παραλίες και κατά προτίμηση όσες είναι ελεγμένες από επίσημο φορέα όπως η «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”.
- Έχετε μαζί σας περισσότερα από ένα μαγιό. Τουλάχιστον ένα εφεδρικό μαγιό είναι απαραίτητο, ώστε να αποφεύγεται η παρατεταμένη υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή.
- Χρησιμοποιήστε περισσότερες της μιας πετσέτες κατά την παραμονή σας στην παραλία. Διαφορετική για να σκουπιστείτε και άλλη για να ξαπλώσετε.
- Αποφύγετε την άμεση επαφή με την άμμο που αποτελεί εστία παθογόνων μικροοργανισμών.
- Χρησιμοποιήστε καθαριστικό με όξινο pHγια την ευαίσθητη περιοχή και όχι κοινό αφρόλουτρο ή σαπούνι. Φυσιολογικά, το εσωτερικό του κόλπου έχει μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού, γι’ αυτό αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις με καθαριστικά που διαταράσσουν το pHκαι την ισορροπία του.
- Αποφύγετε την επαφή σας με το υγρό στοιχείο (θάλασσα ή πισίνα) κατά τη διάρκεια της περιόδου ή τουλάχιστον τις ημέρες με έντονη έμμηνο ρύση. Η χρήση κολπικού tamponθα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, και θα πρέπει να αφαιρείται ή να αλλάζεται το πολύ κάθε 6 ώρες.
- Η συστηματική χρήση προφυλακτικού είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
- Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού με επαρκή πρόσληψη υγρών και η συχνή κατανάλωση φρούτων συμβάλλουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Εάν τα προληπτικά μέτρα αποτύχουν, ίσως παρουσιάσετε ένα από τα επόμενα σημεία ή συμπτώματα στην «ευαίσθητη» περιοχή:

- Ερυθρότητα
- Κνησμό
- Πόνο
- Έκκριση δύσοσμου ή μη υγρού από τον κόλπο
- Εξάνθημα
- Πόνο κατά την ούρηση ή την επαφή
- Άλγος υπογαστρίου, δηλαδή πόνο στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς
- Κολπική αιμόρροια μετά από επαφή

Εάν εμφανίσετε έστω και ένα από τα παραπάνω συμπτώματα ή σημεία θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Οι εμπειρικές θεραπείες χωρίς την προηγούμενη συμβουλή ειδικού μπορεί να περιπλέξουν και να επιδεινώσουν μια κατά τ’ άλλα απλή λοίμωξη της «ευαίσθητης» περιοχής. Αντιθέτως, η έγκυρη ενημέρωση και θεραπευτική προσέγγιση που θα σας παρέχει ο γυναικολόγος σας, θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε και να χαρείτε το καλοκαίρι και τις διακοπές σας με ασφάλεια, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία.

Dr. Γρηγόριος Α. Καραμπάς MD, MSc, PhD, MIGS
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Επιμελητής / Ακαδημαϊκός Υπότροφος «Αρεταίειον» Νοσοκομείο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή