ΔΩΡΕΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ


Με αφορµή την Παγκόσµια ηµέρα κατά του καρκίνου, που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου, καθώς και τον ολοένα αυξανόµενο αριθµό των ανθρώπων που εµπλέκονται µε τον καρκίνο, υπενθυμίζεται η λειτουργία του Κέντρου Ηµέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών µε Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ασθενών όσο και των οικείων τους. Η νόσος του καρκίνου, βαριά και στο άκουσµα της διάγνωσης και στο βίωµα της θεραπείας, δεν αφήνει κανένα µας ανεπηρέαστο. Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέµατα δυνάµεων -ψυχικών και σωµατικών- απαιτούνται, απλά για να κάνει κανείς τα βασικά για τη θεραπεία του. Το χειρουργείο, οι χηµειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες, το σοκ µπροστά στη νέα εικόνα του σώµατος που µοιάζει τόσο γνωστό µα και τόσο ξένο, το άγχος και η αγωνία κάθε φορά που κάτι ύποπτο συµβαίνει, οι διαρκείς επανέλεγχοι που από τη µια διασφαλίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά από την άλλη υπενθυµίζουν ότι τον καρκίνο δεν µπορείς να τον εµπιστεύεσαι, συχνά φέρνουν τους ασθενείς και τους οικείους τους στα όρια της αντοχής. Καθένας στη θέση τους θα χρειαζόταν ψυχολογική βοήθεια. Από εκείνους όµως µοιάζει το περιβάλλον να απαιτεί να σταθούν ηρωικά. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τα καταφέρνουν χωρίς βοήθεια και αντέχουν στις δοκιµασίες ανταποκρινόµενοι στις προσδοκίες των άλλων. Γιατί όµως είναι αδυναµία για κάποιον που δοκιµάζεται σκληρά το να χρειαστεί και να ζητήσει βοήθεια; Μήπως τελικά απαιτεί πολύ δύναµη; Στην περίοδο της οικονοµικής κρίσης που οι ασθένειες επιδεινώνονται και τα κοινωνικά δίκτυα καταρρέουν η προσφορά ψυχολογικής στήριξης και η ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης των ατόµων που αντιµετωπίζουν τον καρκίνο είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Για αυτούς τους ανθρώπους που δοκιµάζονται καθηµερινά σε όλα τα επίπεδα και που έχουν τη δύναµη να ζητήσουν ψυχική στήριξη λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια το ΚΗΨΥΑΚ (Επιστηµονικός Υπεύθυνος: Δ.Σακελλάρης -Ψυχίατρος/Ψυχαναλυτής) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Επιστηµονικός Υπεύθυνος: Π. Σακελλαρόπουλος) και είναι στελεχωµένο από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, χοροθεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργό, και παρέχει εντελώς δωρεάν στους ασθενείς και στους συγγενείς τους :

• ψυχολογική υποστήριξη, ατοµική και οικογενειακή συµβουλευτική,

• ψυχιατρική παρακολούθηση,

• ατοµική και οµαδική ψυχοθεραπεία,

• τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία

• κοινωνική υπηρεσία.

ΚΗΨΥΑΚ Διεύθυνση: Φιλελλήνων 34, Ζάππειο, 10558 Τηλέφωνο: 210-3233401 Fax: 2103233402 E-mail: kipiak@otenet.gr c.daycenter@gmail.com Facebook: http://www.facebook.com/ psychooncology Twitter: @daycenter_c Ιστοσελίδα: ww.psychooncology.gr Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ιστοσελίδα:www.ekpse.gr e-mail: ekpsath@otenet.gr Κεντρικά γραφεία διοίκησης Μελετίου Πήγα 22, 11636, Αθήνα Τηλ.: 210 9221739, 210 92227611


    Στην κορυφή