ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ορισμένες Ελληνίδες δεν έχουν την προληπτική ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς, να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση μιας νόσου, να ζήσουν καλά και να αποδώσουν στην ζωή τους. Ωστόσο με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις απαιτείται όλες οι γυναίκες να ακολουθούν προγράμματα πρόληψης και το σύστημα υγείας της χώρας μας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως: η εξέταση κατά Παπανικολάου, η ψηφιακή μαστογραφία, κλπ. Επιπλέον με την αύξηση των Ελληνίδων που έχουν πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα θα μειωθεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας.
Σημερα παρουσιάστηκε επισης η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι νεότερες εξελίξεις με βάση πρόσφατες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, ενώ απαντήθηκαν με απλό τρόπο ερωτήματα από τους ειδικούς όπως:
- Η οικονομική κρίση και η υγεία της γυναίκας –μητέρας
- Πρέπει να γίνεται εξέταση κατά Παπανικολάου (test Pap), γυναικολογική εξέταση για κονδυλώματα (HPV), εμβολιασμοί, εξέταση για ταυτοποίηση ιών των κονδυλωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας;
- Πόσο συχνά μια γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της;
- Υπάρχει προληπτική εξέταση για διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο) στην εγκυμοσύνη;
- Μέθοδοι αντισύλληψης και παροχή συμβουλών αντισύλληψης. Κοινοί μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη.
- Πόσες φορές μια έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον Μαιευτήρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
- Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για αποκλεισμό σοβαρών θεμάτων υγείας του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;
- Πως μπορούν να προληφθούν τα κατάγματα σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση;
- Οι διαγνωστικές επεμβάσεις της κύησης στο …μικροσκόπιο: εξέταση με λήψη τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση ή άλλες επιλογές;
- Συμβουλευτική σε έφηβες και γυναίκες για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
- Υποστήριξη μητρικού θηλασμού και παροχή συμβουλών.
- Ενδοοικογενειακή βία: συμβουλευτική και παραπομπή.
- Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;
Η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης πρέπει να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες υγείας των γυναικών και να βοηθά στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Κλινικής να προστατέψει την υγεία της γυναίκας και απευθύνεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία από νωρίς πρέπει να γνωρίζουν θέματα αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.
Με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» θα προσφέρει δωρεάν σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, γυναικολογική εξέταση, εξέταση μαστού και εξέταση κατά Παπανικολάου από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών τη Πέμπτη και Παρασκευή 7- 8 Μαρτίου, 2013 και ώρα 09.00-13.00.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες:
Ε. Κανάκη, Γ. Γιαννούλη, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Βασ. Σοφίας 76, 11528. Τηλ: 210 7217835, 210 7286353, Fax: 210 7233330,
e-mail: geocre@aretaieio.uoa.gr.
Στην ιστοσελίδα http://www.aretaieio-obgyn.com μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά την πρόληψη και τις υπηρεσίες των αντιστοίχων τμημάτων της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής.