ΔΩΡΕΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
18/05/2022


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Εξωνοσοκομειακής Καρδιακής Ανακοπής, που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τους Δήμους, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη, τοποθετήθηκε συσκευή Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) στο 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου.
Η παράδοση του Απινιδωτή πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής του Προγράμματος, Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Γιάννη Κεχρή, στον Δήμαρχο Ηρακλείου, Νίκο Μπάμπαλο, και αποτελεί δωρεά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο κος Κεχρής, μεταφέροντας μήνυμα του Περιφερειάρχη διεμήνυσε, ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας σε όλους τους πολίτες.
Ειδικότερα, δήλωσε: «Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνδράμουμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, μέσα από την προώθηση συνεργειών με όλους τους φορείς. Οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές είναι απλές συσκευές, η χρήση των οποίων είναι δυνατή και από μη ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό, και οι οποίες εξασφαλίζουν πολύτιμο χρόνο, μέχρι τη διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο. Η τοποθέτηση τους αποδεδειγμένα σώζει ζωές.
Ως Περιφερειακή Διοίκηση, με μοναδικό γνώμονα την προστασία των πολιτών, κάνουμε πράξη το όραμα για ασφαλείς γειτονιές, αναβαθμίζοντας την πρόληψη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, για τη διαχρονική στήριξη και τις πολύ σπουδαίες πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει σχετικά με τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο που ο τομέας της υγείας δοκιμάζεται, η πρόληψη να αναχθεί σε προτεραιότητα, αλλά και σε εργαλείο για την αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου. Στον Δήμο Ηρακλείου προωθούμε συστηματικά δράσεις για την υγειονομική θωράκιση των πολιτών και θα συνεχίσουμε με πράξεις να στεκόμαστε δίπλα τους, για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας».
Σημειώνεται, ότι η καρδιακή ανακοπή αποτελεί την 3η αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, ότι περίπου 9-22 ανακοπές την ημέρα καταγράφονται στην Περιφέρεια Αττικής, καθίσταται σαφές, πως η άμεση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και ο έγκαιρος απινιδισμός είναι κρίσιμοι, αυξάνοντας αισθητά τις πιθανότητες επιβίωσης.
Για τον λόγο αυτόν, η Περιφέρεια Αττικής, προτίθεται να διαθέσει αριθμό ΑΕΑ στους Δήμους της χωρικής αρμοδιότητάς της, αναλαμβάνοντας το κόστος αγοράς των συσκευών.



    Στην κορυφή