ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


Προσπάθεια για «να ανοίξει επιτέλους ο δημόσιος διάλογος για την πρόληψη, ένα θέμα το οποίο στην Ελλάδα δυστυχώς δεν συζητείται καθόλου» χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θ. Σκυλακάκης την εκδήλωση με θέμα την Πρόληψη που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στην οποία μίλησαν ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γ. Χρούσος, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γ. Υφαντόπουλος, η Δρ. Διοίκησης και Πολιτικής Υγείας κ. Ε. Χατζηανδρέου και το μέλος της ειδικής ομάδας του ΟΟΣΑ που συνέταξε την έκθεση «Obesity and the Economics of Prevention: Fit not Fat» κ. M.Cecchini.

Αίσθηση προκάλεσε η διαπίστωση του κ. Γ. Χρούσου, ότι η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, έχει πλέον προσλάβει διαστάσεις επιδημίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πλέον αντίστοιχα προβλήματα παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ελλάδα, με τα παιδιά στις ΗΠΑ. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η έμφαση στην πρόληψη όχι μόνο οδηγεί σε επιμήκυνση του χρόνου ζωής, αλλά αποτελεί μια καλή και συμφέρουσα επένδυση, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι εντάσσεται σε έναν ευρύτερο και ορθολογικό σχεδιασμό.

Όπως ανέφερε ο διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Θ. Σκυλακάκης: «στον τομέα της πρόληψης είμαστε πολύ πίσω τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μόλις το 3% του προϋπολογισμού για την υγεία στην ΕΕ διατίθεται για την πρόληψη. Στην Ελλάδα δε, της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης, αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, είναι βέβαιο ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο.» Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη συντονισμού και παρέμβασης των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας στον τομέα της πρόληψης.



    Στην κορυφή