ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ


Υπόμνημα προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης στην επάρκεια της διάθεσης των φαρμάκων, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής γίνεται λόγος για την υπερβολική συγκέντρωση του ενδιαφέροντος της πολιτείας στα οικονομικά της φαρμακευτικής αγωγής, που ουσιαστικά αφορά το 20% της συνολικής δαπάνης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως έγινε και στο παρελθόν, που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν πρόκειται να μειώσει ούτε τη σπατάλη στο φάρμακο ούτε το σύνολο της δαπάνης για την υγεία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η συνεχής και αυξανόμενη υπερπίεση των τιμών των φαρμάκων (οριζόντιες μειώσεις, ανακοστολογήσεις, εκπτώσεις, λίστες) είναι σίγουρο ότι όλα μαζί, θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην επάρκεια της διάθεσης των φαρμάκων.
Ζητάμε να σταματήσει η πρωτοφανής αυτή επίθεση στο φάρμακο που για εμάς τους ασθενείς, είναι απολύτως αναγκαίο και συνδεδεμένο με όλη μας τη ζωή, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε την απαιτούμενη πρόσβαση στις θεραπείες μας.
Πολλοί από εμάς κατά διαστήματα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επάρκειας φαρμάκων, και βρισκόμαστε σε ένα κυκεώνα οικονομικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην πολιτεία και τις εταιρείες.
Ενώ αγωνιούμε να διατηρήσουμε την υπάρχουσα υγεία μας, παρατηρούμε να παίζονται πολιτικά παιγνίδια σε βάρος μας (όπως υπέρμετροι περιορισμοί στην παροχή αναλωσίμων και ιατρικών εξετάσεων απαραιτήτων για την καλή έκβαση της ασθένειας μας).
Είμαστε ήδη αγανακτισμένοι και θυμωμένοι που η πολιτεία μειώνει μόνο θεωρητικά τα κόστη του φαρμάκου και περιορίζει τον έλεγχο της πορείας της νόσου, σε βάρος της ύπαρξης μας και της στοιχειώδους ποιότητας ζωής μας.
Σας καλούμε να επανεξετάσετε τις προτεραιότητες της υγείας και να θυμηθείτε ότι δεν είναι αγαθό που πωλείται ή αγοράζεται σε τιμή ευκαιρίας, αλλά είναι αναφαίρετο δικαίωμα.
Κυρίως, όμως, η υγεία δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της πρόσκαιρης οικονομίας των αριθμών του σήμερα.
Λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της διαφθοράς, της υπερχρέωσης και της υπερκατανάλωσης, λέμε, όμως, ΟΧΙ στις περικοπές των παροχών υγείας που έχουν ανάγκη οι πάσχοντες πολίτες αυτής της χώρας.
Η ατιμωρησία και η έλλειψη ελέγχου και μηχανοργάνωσης της υγείας είναι τα κύρια προβλήματα και όχι το φάρμακο και τα αναλώσιμα.
Αξιοποιείστε, τώρα, τις προτάσεις των φορέων των ασθενών για ένα μέλλον αξιοπρεπές για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, για την ηθική και κοινωνική αξιοπρέπεια όλης της ελληνικής κοινωνίας».


Οστεοπόρωση
Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται, η κ. Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, προέβη στην παρακάτω δήλωση :
«Οι χρόνιες ασθένειες χρειάζονται διαρκή ιατρική παρακολούθηση και δια βίου χορήγηση φαρμάκων. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν παρατηρηθεί πολλές ελλείψεις φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι χρονίως πάσχοντες να απορρυθμίζονται και να ταλαιπωρούνται, με σαφείς επιπτώσεις στην υγεία τους. Δυστυχώς, η πολιτική που ακολουθείται βασίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα, αγνοώντας την Υγεία των χρονίως πασχόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρατηρούμενη ήδη αύξηση της νοσηρότητας που καταλήγει, τελικά, και σε αύξηση των δαπανών! Την κατάσταση επιδεινώνει και το κόψιμο πολλών εξετάσεων που είναι σημαντικές για την πορεία της νόσου. Τα φάρμακα και οι απαραίτητες εξετάσεις, ωστόσο, δεν ευθύνονται για τις υπερβολικές δαπάνες, όσο η ατιμωρησία και η διαφθορά. Η επερχόμενη λίστα χορηγουμένων φαρμάκων θα επιδεινώσει όλα τα παραπάνω προβλήματα, προκαλώντας σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους οικονομικά ασθενέστερους».


    Στην κορυφή