ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
16/04/2018

Τη σχέση της τροφής μας με την εμφάνιση ή την πρόληψη του καρκίνου, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 7 μμ, με ομιλήτρια την κ. Ειρήνη Χριστάκη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc, Υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στην εμφάνιση κάποιας κακοήθειας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν έχει δοθεί ακόμα με σαφήνεια, παρά τις εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν αναζητήσει απαντήσεις σε όλα τα μικρά κομμάτια του παζλ της σχέσης της τροφής μας με την εμφάνιση καρκίνου. Σαφώς υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της νόσου και μπορούν να επιδράσουν στους διάφορους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην καρκινογένεση. Επιπλέον, πολλές μελέτες διερευνούν τα διάφορα μοτίβα διατροφής και την επίδραση αυτών στην εμφάνιση καρκίνου, οι οποίες αποσπούν όλο και συχνότερα την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας, γι αυτό και είναι άξιες και της δικής μας προσοχής.

Η ομιλήτρια μας

Η Ειρήνη Χριστάκη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ πραγματοποίησε μέρος των σπουδών της στο Πολυτεχνείο του Μονάχου της Γερμανίας. Το 2007, ως μέρος της πρακτικής άσκησης της, εργάστηκε για ένα εξάμηνο στο ερευνητικό κέντρο της Καρλσρούης σε πρόγραμμα μελέτης του οξειδωτικού στρες στον άνθρωπο και το ρόλο των λιποπρωτεϊνών. Ολοκλήρωσε την πρακτική άσκηση της σε νοσοκομεία της Αθήνας για ένα χρόνο και συνέχισε τις σπουδές της στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο «Έλεγχος του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» κατά το ακαδημαικό έτος 2009-2010. Από το 2010 μέχρι σήμερα εργάζεται σε Ιδιωτικό Πολυιατρείο ως Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ενώ από το 2013 είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιατρείου Παιδικής Παχυσαρκίας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχές και διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ διατήρει και το προσωπικό της blog με θέμα τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Στα προσωπικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται το τρέξιμο αντοχής και το τρίαθλο, ενώ από το 2011 εργάζεται εθελοντικά στο μη κερδοσκοπικό σωματείο“ILiveForME”, το οποίο υποστηρίζει ασθενείς με καρκίνο και χρόνια νοσήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες γίνονται μια φορά το μήνα, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).
Ώρα προσέλευσης: 7μμ
    Στην κορυφή