ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΑΜΨΙΑ


Η προεκλαμψία (PE) και εκλαμψία μπορεί να εκδηλωθούν έως και στο 8% των κυήσεων και παραμένουν πρωταρχική αιτία μητρικής και εμβρυϊκής νοσηρότητας και θνητότητας.

Η πιο πρόσφατη επίσημη έκθεση του Κέντρου Έρευνας Μητέρας και Παιδιού στη Μεγάλη Βρετανία (CMACE 2011) κατέταξε την PE ως τη δεύτερη πιο συχνή άμεση αιτία μητρικού θανάτου, η οποία ευθύνεται περίπου για το 18% των άμεσων μητρικών θανάτων στο διάστημα μεταξύ 2006-2008.

Μία εξέταση ορού που θα προβλέπει άμεσα την επιτακτική ανάγκη τοκετού, επιτρέποντας στοχευμένη περιγεννητική φροντίδα, θα μπορούσε να προσφέρει τεράστια κλινικά οφέλη καθώς μέχρι σήμερα ο τοκετός αποτελεί τη μοναδική θεραπεία για την PE.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology παρουσιάζει το λόγο των αγγειογενετικών παραγόντων, της διαλυτής ομοιάζουσας με το fms κινάσης της τυροσίνης-1 (sFlt-1) και του αυξητικού παράγοντα του πλακούντα (PIGF). Πρόκειται για την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο υψηλός λόγος sFlt-1/PIGF έχει πιθανώς σημασία ως προγνωστικός δείκτης για ασθενείς με διαγνωσμένη προεκλαμψία (PE) ή σύνδρομο HELLP. Σε γυναίκες με διαπιστωμένη προεκλαμψία στις οποίες επίκειται πρόωρος τοκετός, ο δείκτης θα μπορούσε να υποστηρίξει τους επαγγελματίες υγείας στη βελτίωση της στοχευμένης διαστρωμάτωσης κινδύνου και στην ταχεία κλινική αντιμετώπιση.




    Στην κορυφή