ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


«Δεν θα υπήρχε λόγος να ασχοληθούμε με την επιστολή του Συλλόγου Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Θεσσαλονίκης (πρώην Ι.Κ.Α.), με τις ανακρίβειες και τις μισές αλήθειες που καταγράφει, η οποία αναφέρεται στα «12 ψέματα του Υπουργού Υγείας» και στο πόσο κοστίζουν στον Οργανισμό οι επισκέψεις των ασφαλισμένων του στους συμβεβλημένους ελεύθερο-επαγγελματίες κλινικούς ιατρούς και στα διαγνωστικά κέντρα, εάν δεν περίσσευε το θράσος και η υποκρισία και εάν σε τελευταία ανάλυση μην προωθώντας τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά αφήνοντας μία άρρωστη κατάσταση να διαιωνίζεται, δεν οδηγούμε συνειδητά και με μαθηματική ακρίβεια ένα σύστημα που δεν λειτουργεί σωστά στον μαρασμό και στην χρεοκοπία, πλήττοντας κυρίως τους συνανθρώπους μας με χαμηλά εισοδήματα και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πατρίδας μας, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιώτη μη συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρό». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως:

«Απλώς θα επαναφέρουμε στην μνήμη όλων μας, τις ντροπιαστικές εικόνες των συνανθρώπων μας και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, οι οποίοι συνωστίζονταν από τα ξημερώματα στις «ουρές» του Ι.Κ.Α. για να πάρουν, τουλάχιστον, μετά από ένα μήνα ημερομηνία για ιατρική εξέταση και τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη αναμονή, εάν υπήρχε ανάγκη διενέργειας εργαστηριακών εξετάσεων.

Στον αντίποδα σήμερα, ο κάθε ασφαλισμένος με ένα απλό τηλεφώνημα επισκέπτεται ακόμη και την ίδια μέρα τον ιατρό της προτίμησης του, την επόμενη ημέρα μπορεί να διενεργήσει, εάν απαιτούνται, τις εργαστηριακές του εξετάσεις στο διαγνωστικό κέντρο της αρεσκείας του, λαμβάνοντας αυθημερόν στις περισσότερες των περιπτώσεων τις απαντήσεις ή το πολύ την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα, σ’ ένα περιβάλλον καθαρό και πολιτισμένο, χωρίς αναμονές και ταλαιπωρία, με γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας του παλαιού και του νέου συστήματος, δηλαδή του κρατικοδίαιτου μοντέλου και του μοντέλου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πρέπει να έχεις πολύ θράσος όχι για να το συγκρίνεις, αλλά μόνο και να το αναφέρεις.

Επαναφέρουμε λοιπόν στην μνήμη όλων μας με την ακρίβεια των αριθμών, ότι την χρόνια που μόλις πέρασε, για την ασύγκριτα ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας του ιδιωτικού τομέα που μόλις προαναφέραμε, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πληρώσει για τα 13 περίπου εκατομμύρια περιστατικών που εξετάστηκαν στους συμβεβλημένους ιδιώτες κλινικούς ιατρούς το ποσό των 86 εκατ. ευρώ, για δε τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια τα οποία επέλεξαν το 96% !! των ασφαλισμένων του Οργανισμού, θα πληρώσει μετά την επιβολή αυθαίρετων εκπτώσεων και επιστροφών, 300 εκατ. ευρώ, όταν για 8 εκατ. περιστατικά που εξετάστηκαν στα πολυϊατρεία του Οργανισμού και για το 4% των ασφαλισμένων που επέλεξαν να διενεργήσουν τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις εντός των δημόσιων πολυϊατρείων, δαπανήθηκαν 350 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, πρέπει να καταλάβει ο φορολογούμενος πολίτης ότι μία επίσκεψη στον κλινικό συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ελεύθερο-επαγγελματία ιατρό αποζημιώνεται με 10 ευρώ μεικτά !! ενώ το κόστος λειτουργίας του ιατρείου του βαρύνει τον ίδιο και ότι η αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια γίνεται με τιμές του 1991, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν μειωθεί περεταίρω είτε μέσω εκπτώσεων, είτε με νέες ασφαλιστικές τιμές που ισχύουν εδώ και 1 χρόνο, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση όλο το κόστος λειτουργίας των διαγνωστικών μονάδων μαζί με τα αντιδραστήρια και τα άλλα αναλώσιμα υλικά βαρύνουν τον ιδιώτη πάροχο, πέραν των πανάκριβων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας που έχουν αγοράσει οι ίδιοι οι πάροχοι.

Επιτέλους, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους και το κρατικοδίαιτο μοντέλο που παράγει ελλείμματα και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας πρέπει να αλλάξει προς όφελος κατά κύριο λόγο της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, τα οποία υποφέρουν περισσότερο την δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης που περνάει η πατρίδα μας και για τα οποία υποτίθεται ενδιαφέρονται περισσότερο οι θιασώτες του κρατισμού.

Σε τελευταία ανάλυση εκείνο το οποίο ζητάει η πολιτεία από τους μόνιμους ιατρούς των πολυϊατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι να παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο νέο σύστημα Π.Φ.Υ. που θα είναι πλέον μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας εφόσον το επιλέξουν και δεν προτιμήσουν τον «εύκολο» και «σίγουρο» εργασιακά και οικονομικά ιδιωτικό τομέα με τους 1.500.000 ανέργους, στον οποίον όλοι εμείς οι υπόλοιποι στην κυριολεξία δοκιμαζόμαστε καθημερινά» καταλήγει η ανακοίνωση.




    Στην κορυφή