ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΛΜΑ ΓΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Πρωθυπουργός, χθες, στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα ‘’βήματα που έγιναν’’, κατά τον χρόνο της κυβέρνησής του, στον τομέα της Υγείας.

Είπε ότι βελτιώθηκε το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία και μειώθηκαν οι νοσοκομειακές δαπάνες.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2010, τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν προϊόντα αξίας 2,6 δισ. ευρώ, με απ’ ευθείας αναθέσεις και απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς κανένα διαγωνισμό και, μάλιστα, κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ζημία, περίπου, 250 εκατ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού.
Η όποια ελάχιστη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των θεραπευτικών πράξεων των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά, σήμερα, Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ., στην Ορθοπαιδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά ‘’Ο Άγιος Παντελεήμων’’, πέντε θάλαμοι είναι άδειοι και η πληρότητα της κλινικής είναι 30%, λόγω του γεγονότος ότι δεν χειρουργούνται χρόνια περιστατικά, αφού η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν υπογράφει υλικά εμφυτεύσιμα.
Η αναφορά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν γίνεται τυχαία, καθώς αυτό το Νοσηλευτικό ίδρυμα είχε επιλέξει ο ίδιος, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να επισκεφτεί προ διετίας.

Εάν o κ. Πρωθυπουργός ζητήσει τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2010, που περιλαμβάνονται στην οικονομική έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας προς την Τρόϊκα, θα κατανοήσει ότι, ενώ το 2009 έγιναν 400.544 χειρουργεία συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, το πρώτο εξάμηνο – που δεν περιλαμβάνονται ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που περιορίζονται δραστικά τα χειρουργεία – έγιναν 192.000. Δηλαδή, εκτιμάται ότι το 2010 θα γίνουν 14,000 λιγότερα χειρουργεία σε σχέση με το 2009.
Συνεπώς, έτσι προκύπτει η μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης.
Είπε ακόμη ο κ. πρωθυπουργός ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ, για τον Ιούλιο του 2010, ήταν 55 εκατ. ευρώ.

Προφανώς εννοούσε ότι ήταν κατά 55 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009, μιας και η δαπάνη τον Ιούλιο του 2010 ήταν 138 εκατ. ευρώ.
Όμως, ο κ. πρωθυπουργός δεν κυβερνούσε μόνο τον Ιούλιο του 2010, αλλά ένα χρόνο. Και, για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 έως και τον Ιούλιο του 2010, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν ίση με το αντίστοιχο προηγούμενο δεκάμηνο. Δηλαδή, 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, χωρίς καμία μεταβολή».



    Στην κορυφή