Αυξητική μαστού


Από τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, πιο συνδεδεμένο με την ιδέα της θηλυκότητας είναι σίγουρα ο μαστός. Κάθε γυναίκα στρέφει την προσοχή της σαν πρωταρχικό κομμάτι της θηλυκής ταυτότητος και παρακολουθεί την ανάπτυξη και ωρίμανση των μαστών καθώς και τις αλλαγές στις διάφορες φάσεις της ζωής.

Η ανάπτυξη του μαστού δείχνει ξεκάθαρα ότι η γυναίκα δεν είναι πια παιδί. Εάν το στήθος δεν ωριμάσει με το σωστό τρόπο μπορεί να είναι αιτία άγχους, διότι οι καλοσχηματισμένοι, φυσιολογικοί μαστοί συνδέονται με την ιδέα της νεανικότητας και της υγείας.

Η αυξητική μαστών πολλές φορές αποτελεί ιδανική λύση σε άπειρα προβλήματα. Η ανάγκη που εκπληρώνει η επέμβαση της αυξητικής μαστών μπορεί να είναι η αύξηση των διαστάσεων ενός μικρού στήθους, η διόρθωση του σχήματος, η αποκατάσταση περιπτώσεων ανισομαστίας ή ασυμμετρίας μαστών, όπου το σχήμα και η αναλογία δεν είναι ικανοποιητικά. Έτσι, η απόδοση της αναλογίας και της συμμετρίας των μαστών μεταξύ τους καθώς και με αυτή του θώρακα γίνεται μέσω μιας χειρουργικής επέμβασης ανασχηματισμού των μαστών με την τοποθέτηση προθέσεων, τελευταίας γενιάς, υψηλής βιοτεχνολογίας αποτελούμενα από βιοσυμβατό και πιστοποιημένο υλικό. Η αυξητική μαστού είναι μία επέμβαση διαμόρφωσης της σχέσης του θώρακα και των αναλογιών των μαστών μεταξύ τους και όχι απλά επέμβαση αύξησης του μεγέθους. Η απόδοση φυσικού αποτελέσματος τόσο στην όψη όσο και στην αφή είναι ο βασικός στόχος της πλαστικής χειρουργικής των μαστών. Έτσι, το άριστο αποτέλεσμα απορρέει μόνο μετά από τη συνεργασία πλαστικού χειρουργού και ενδιαφερόμενης. Αυτή η αισθητική χειρουργική διαδικασία ενδιαφέρει κυρίως γυναίκες που έχουν μικρό μαστό ή αμαστία, γυναίκες που μετά από απώλεια βάρους ή θηλασμό έχουν μαστό άδειο και ελαφρά πτωτικό, και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη τεχνική, την μαστοπηξία, επιτυγχάνοντας έτσι και ανόρθωση του μαστού.

Τα αποτελέσματα, τα όλο και πιο φυσικά, της επέμβασης αυξητικής μαστών χάριν της υψηλής τεχνολογίας, της εξέλιξης της πλαστικής χειρουργικής, και της όλο πιο υψηλής ποιότητας ενθεμάτων μαστού, ικανοποιούν όλο και περισσότερο τις απαιτήσεις των γυναικών.Οι πλαστικές αισθητικές επεμβάσεις μαστού απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες, όλων των ηλικιών, από την μετεφηβική ηλικία έως και μετά την εμμηνόπαυση, εφόσον η γενική υγεία και εκείνη των μαστών, είναι καλή και με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα έχει ενημερωθεί πλήρως για όλες τις παραμέτρους που αφορούν στην επέμβαση (χειρουργική τεχνική, αναισθησία, υλικά, προέλευση των εμφυτευμάτων και ποιότητά τους). Η επέμβαση πραγματοποιείται πάντα σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα (κλινική), παρουσία έμπειρου αναισθησιολόγου. Η προσωπική μας επιλογή είναι τοπική, περιοχική αναισθησία συνδιασμένη με ελαφρά μέθη- νευροχάλαση ή αλλοιώς νευροληπταναλγησία.Πριν αποφασιστεί η επέμβαση προηγείται πάντα η λεπτομερής ενημέρωση της ασθενούς από τον ιατρό και παραδίδεται ενημερωτικό υλικό με την πλήρη περιγραφή όλων των σταδίων της επέμβασης, προεγχειρητικό, διεγχειρητικό και μετεγχειρητικό. Απαραίτητη δε είναι η πλήρης κατανόηση από πλευράς ασθενούς και η συγκατάθεση του για να προχωρήσει στην επέμβαση.Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 18 και αφού έχει προηγηθεί λεπτομερές ιστορικό και πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ΗΚΓ κ.τ.λ.), διερευνώντας την καλή υγεία της ασθενούς, και του μαστού διασφαλίζοντας έτσι άριστο και ασφαλές τελικό αποτέλεσμα. Οι ανάγκες της κάθε ενδιαφερομένης είναι διαφορετικές και το κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Η επέμβαση δεν χρειάζεται, τις περισσότερες φορές, παραμονή στην κλινική κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά ολιγόωρη παραμονή για την άμεσα μετεγχειρητική παρακολούθηση της ασθενούς.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση η ενδιαφερόμενη υποβάλλεται σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο, όπως περιγράφεται παραπάνω, ενώ προσκομίζει μια φωτογραφία με ένα στήθος της αρεσκείας της, προκειμένου να ενημερωθεί ο πλαστικός χειρουργός, ώστε να αποδοθεί ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι χρήσιμο, γιατί αποφεύγονται οι μετεγχειρητικές διαφορές απόψεων για το αισθητικό πρότυπο του καθενός. Καλό είναι η επιλογή των ενθεμάτων να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι φυσικό, και αρμονικό με τον σωματότυπο της ενδιαφερόμενης, χωρίς υπερβολές.

Η επέμβαση αυξητικής είναι απλή και ανώδυνη και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή γενική, ανάλογα με τον σχεδιασμό της. Διαρκεί 45 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκειά της, η ενδιαφερόμενη μπορεί να συμμετάσχει και στην επιλογή τελικού μεγέθους και σχήματος στις συγκεκριμένες στιγμές της επεμβάσεις που γίνεται η τελική επιλογή μεγέθους (όταν έχει επιλεγεί αναισθησία τοπική και νευροληπτοαναλγησία).

Η ενδιαφερόμενη παραμένει στην κλινική για μερικές ώρες και αποχωρεί φορώντας επίδεσμο, ο οποίος αφαιρείται την επόμενη ημέρα! Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφήσιμα, οπότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Οι επανεξετάσεις ορίζονται ανάλογα με τον σχεδιασμό της επέμβασης και τις εξατομικευμένες ανάγκες της ενδιαφερόμενης καθώς και τις οδηγίες του γιατρού.

Οι μέχρι σήμερα αποτελεσματικές μέθοδοι αυξητικής στήθους όσον αφορά την θέση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων είναι:

1. Αυξητική στήθους με τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον αδένα: Το αποτέλεσμα δίνει ένα στρογγύλεμα στον επάνω πόλο του μαστού, αλλά και ζαρώματα (rippling) στο στήθος γυναικών με λεπτό δέρμα και λιγοστό αδενικό ιστό. Πολύ καλή επιλογή για χυμώδεις γυναίκες.

2. Αυξητική στήθους με τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ: Το ένθεμα καλύπτεται καλύτερα, ενώ παράλληλα, μειώνεται αφενός η αίσθηση του ενθέματος. Πολύ καλή επιλογή για αδύνατες γυναίκες.

3. Κάτω από την περιτονία του μυός – subfacial

Το subfacial πλάνο είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από τη βαθιά περιτονία του θώρακα, αλλά και την περιτονία που επαλείφει το μείζονα θωρακικό μυ. Η επιτυχημένη αυτή τεχνική περιορίζει τη στρογγυλάδα του πάνω πόλου των μαστών. Ο μαστός είναι προσκολλημένος επάνω σε αυτή την περιτονία κατά τα άνω 2/3. Το ένθεμα τοποθετείται πλήρως κάτω από την περιτονία η οποία καλύπτει, εκτός από το μείζονα θωρακικό μύ, και τους άλλους, όπως είναι ο πρόσθιος οδοντωτός, αλλά και ο ορθός και λοξός κοιλιακός μυς. Πολύ καλή επιλογή για τους μικρούς άλλα καλοσχηματισμένους, άδειους μετά από εγκυμοσύνες ή αδυνάτισμα μαστούς.

4. ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΩΝ ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - DUAL PLANE

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη απ’ όλες τις τεχνικές αυξητικής μαστών αφού δίνει το απολύτως πιο όμορφο σταγονοειδές σχήμα που ζητούν οι μεσογειακές κυρίως ενδιαφερόμενες για μεγέθυνση του στήθους.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τοποθέτηση ειδικών εμφυτευμάτων με ενισχυμένη προβολή σε μια θέση η οποία καταλαμβάνει και τις δύο εγκεκριμένες ανατομικές περιοχές, δηλαδή την υπομαστική και την υπομυική.

Στον άνω πόλο (ντεκολτέ) η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται υπομυικά (κάτω από τον θωρακικό μυ) ενώ στον κάτω πόλο η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται υπομαστικά (δηλαδή κάτω από τον μαστικό αδένα)

.Οι δύο αυτές περιοχές ουσιαστικά είναι και οι σωστές ανατομικές περιοχές ενώ μεταξύ των δύο αυτών περιοχών βρίσκεται το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω. Εάν ο κάτω πόλος είναι μικρός και ανεπαρκής λόγω του ότι το προς μεγέθυνση στήθος είναι πολύ μικρό τότε η χρήση λίπους από άλλες περιοχές που υπάρχει τοπική συσσώρευση λιπώδους ιστού είναι χρήσιμη για τον σχηματισμό του κάτω μέρους του στήθους. Αυτή γίνεται ταυτόχρονα με την αυξητική πλαστική του μαστού ενώ πολλές φορές η ενδιαφερόμενη ευνοείται και από την αφαίρεση τοπικού πάχους επιτυγχάνοντας μια συνολική αρμονία σε ολόκληρο το σώμα.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση αυτής της τριπλής μεθόδου είναι τα πιο φυσικά που μπορεί να φανταστεί κανείς αφού επιτυγχάνεται υψηλός βαθμός ικανοποίησης των ενδιαφερομένων γυναικών αφού το στήθος ακολουθεί με φυσικότητα τις κινήσεις του σώματος. Η τεχνική είναι ουσιαστικά ακίνδυνη και πολύ ασφαλής και δεν εμποδίζει σε τίποτα τις εξετάσεις του μαστού, τον θηλασμό και την αισθητικότητα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μετά την επέμβαση, τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος. Λόγω του ότι το στήθος είναι ελαφρά οιδηματώδες, ίσως υπάρξει ελαφρά ενόχληση για δύο ημέρες, όμως δεν πρόκειται για πόνο, καθώς λαμβάνεται άμεσα μετεγχειρητικά, φαρμακευτική αγωγή για λίγες μέρες εξαλείφοντας τον. Σε μία ημέρα, ο ελαστικός επίδεσμος θα αντικατασταθεί από έναν ελαφρύ στηθόδεσμο στήριξης.

Χρήσιμες συμβουλές

Συζητήστε με το χειρουργό σας από ποιες δραστηριότητες ίσως χρειαστεί να απέχετε κατά το διάστημα αποθεραπείας και επούλωσης. Σίγουρα θα χρειαστεί να αποφύγετε έντονες δραστηριότητες (π.χ γυμναστική, κοπιαστικές εργασίες) ή δραστηριότητες που απαιτούν έντονη χρήση των άνω άκρων και δραστηριότητες που απαιτούν πίεση στο στήθος και στο θώρακα, ιδίως κατά το άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα και για χρονικό διάστημα το οποίο θα υποδείξει ο γιατρός. Επίσης, ο γιατρός σας ενδέχεται να σας συστήσει ασκήσεις για μασάζ στην περιοχή, αν και χάρη στις νέες τεχνικές συνδυάζοντας τοπική αναισθησία και μέθη, η μετεγχειρητική ενόχληση είναι ελάχιστη και πολύ καλά ανεκτή. Έτσι, η ενδιαφερόμενη μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και στις συνήθεις δραστηριότητές της, σε δύο ημέρες.

Σχεδιασμός επέμβασης

Ιδιαίτερη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα έχει η τοποθέτηση του ενθέματος, που μπορεί να διαφέρει λόγω διαφορετικής σωματικής διάπλασης, προσωπικής διαφοροποίησης του σχήματος του θώρακα και τη σχέση των μαστών με το θώρακα και τους ώμους. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα η φυσική κατάσταση, ο λιπώδης ιστός, η ποιότητα του δέρματος και το γενικό σχήμα του σώματος. Η θέση που τοποθετείται το ένθεμα μπορεί να είναι κάτω από τον μυ ή κάτω από τον μαζικό αδένα. Η δε επιλογή γίνεται από τον θεράποντα λαμβάνοντας υπόψη τους διαφορετικούς παράγοντες ανατομικής του θώρακα και του μαστού καθώς και του σωματότυπου της ενδιαφερομένης. Οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται έχουν ως πύλη εισόδου του ενθέματος μια μικρή τομή στο κάτω τμήμα της θηλαίας άλου έτσι ώστε η μετεγχειρητική τομή να μην είναι ορατή. Αυτή εξάλλου είναι και η μέθοδος που ακολουθούμε εμείς. Άλλος τρόπος προσπέλασης για τα ενθέματα είναι ή διαμέσου υπομαστικής πτυχής ή με τομή στην μασχαλιαία περιοχή.

Συμπερασματικά επειδή εμπλέκονται πάρα πολλοί παράγοντες, ο προγραμματισμός και η συνεργασία μεταξύ ενδιαφερομένης και γιατρού είναι επιβεβλημένη, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Η επιλογή του τύπου ενθέματος, το να επιλέξει δηλαδή κανείς σχήμα, διαστάσεις και τύπο προθέσεως, συνδέεται με την εικόνα του μαστού – «χαλάρωση, ποιότητα ιστών και δέρματος (δέρμα χαλαρό ή υπό τάση) » καθώς και το αποτέλεσμα που επιδιώκεται για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Τα ενθέματα μαστών της τελευταίας γενιάς αποδίδουν αποτέλεσμα φυσικό, τόσο στην όψη όσο και στην αφή.

ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣΤΟΥ

Σήμερα, τα ενθέματα μαστού τα οποία χρησιμοποιούνται είναι ιδιαιτέρως εξελιγμένα, ασφαλή διότι είναι ελεγμένα με μεθόδους υψηλής τεχνολογίας και αυτό είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ιατρικών επιστημονικών ερευνών.

Τα ενθέματα μαστού αποτελούμενα από γέλη, έχουν περίβλημα που αποτελείται από διαδοχικές, διακλαδούμενες στρώσεις μορίων σιλικόνης η οποία προσδίδει ελαστικότητα και διασφαλίζει την ακεραιότητά τους.

Τα ενθέματα υπάρχουν με δύο τύπους επιφανειών περιβλήματος: είτε λεία είτε τραχεία. Η τραχεία προσφέρει καλύτερη επιφάνεια δι’επαφής με το κολλαγόνο. Χρησιμοποιούνται στην αισθητική πλαστική χειρουργική, καθώς επίσης για αποκατάσταση μαστού (μετατραυματικά ή από άλλες αιτίες), σε περιπτώσεις ανισομαστίας ή συγγενείς παραμορφώσεις.

Τα εμφυτεύματα στήθους προσαρμόζονται πλήρως στις επιθυμίες και τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενης και διατίθενται σε διάφορα σχήματα (ανατομικό ή σφαιρικό) και μεγέθη, ώστε να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο το αισθητικό πρότυπο ή την ανάγκη σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά προσωποποιώντας το αποτέλεσμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα ιατρικά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούμε για την αυξητική, τη μεγέθυνση και την εξίσωση των γυναικείων μαστών είναι προελεύσεως Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με έγκριση από τον Αμερικανικό και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ελέγχου υγείας, περιλαμβανομένου και του ελληνικού οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο πλαστικός χειρουργός θα βοηθήσει ώστε να καθοριστεί ο καταλληλότερος συνδυασμός, τύπου, σχήματος και μεγέθους ώστε να επιτευχθεί ένα απολύτως φυσικό αποτέλεσμα, με τα υψηλής τεχνολογίας εμφυτεύματα στήθους

Κατά τις μετεγχειρητικές επισκέψεις για αξιολόγηση και εκτίμηση του αποτελέσματος της επέμβασης αυξητικής στήθους, από τον θεράποντα ιατρό, τόσο για το αισθητικό όσο και για το ιατρικό, παραδίδεται μια κάρτα ταυτότητας των ενθεμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στην οποία αναγράφεται ο τύπος και ο σειριακός αριθμός τους. Είναι σημαντικό να κρατηθεί ένα αντίγραφο αυτής της κάρτας, διότι μπορεί να χρειαστεί να ανατρέξει κανείς σε αυτές τις πληροφορίες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η αισθητική παρέμβαση στους μαστούς βελτιώνει την εμφάνιση και αυξάνει την αυτοπεποίθηση, λόγω του ότι με την επέμβαση θα έχουν εκπληρωθεί οι βασικοί στόχοι, όπως: ελκυστικό σχήμα σώματος, ελευθερία κινήσεων, διατήρηση της αίσθησης των μαστών και της ικανότητας θηλασμού.


Δρ Ιωάννης Λύρας
Πλαστικός Χειρουργός
Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα
Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή