Άθληση και κίνηση στο σχολείο


Η άθληση για τα παιδιά σήμερα είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία .

Διότι η μαθητική ζωή τα οδηγεί σε μια παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα ή στον καναπέ (τηλεόραση – ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ.) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το καλοκαιρινό διάλειμμα με κάποιες δραστηριότητες (θάλασσα - βουνό) δεν μπορεί να ισοσκελίσει το έλλειμμα κίνησης του παιδιού.

Η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη και ευχάριστη και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά φαίνεται να το γνωρίζουν ενστικτωδώς. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι σωματικά δραστήρια με φυσικότητα. Μεγαλώνοντας και περνώντας από την εφηβεία στην ενηλικίωση, τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας σταδιακά μειώνονται. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να ενθαρρύνονται και να παροτρύνονται συνεχώς για να παραμείνουν δραστήρια.

Ένα σημαντικό, ίσως και το μεγαλύτερο, κομμάτι αυτής της παρότρυνσης ανήκει και στους γονείς.

Οι γονείς μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους, να παρακολουθούν και να σχολιάζουν τις δραστηριότητές τους καθώς και να αθλούνται μαζί τους.

Οι γονείς πρέπει:

· να διατηρούν προσδοκίες για την εξέλιξη και τις επιδόσεις του παιδιού
· να δίνουν έμφαση στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της άθλησης
· να το επαινούν για την προσπάθεια και να το ενθαρρύνουν στην περίπτωση αποτυχίας
· επίσης μπορεί να διδαχθεί σωστή αθλητική συμπεριφορά και
· να διδαχθεί σεβασμός προς τους αντιπάλους.

Γενικά ο αθλητισμός για τα παιδιά είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.

Υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που είναι ακατάλληλες.

Στην συνέχεια ακολουθούν κάποιοι κανόνες σε σχέση με προγράμματα φυσικής δραστηριότητας ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:

ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 3 ΕΩΣ 7 ΕΤΩΝ

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά μαθαίνουν αρκετές από τις βασικές δεξιότητες, όπως το να πετούν, να πιάνουν, να τρέχουν, να πηδούν ,να παίζουν π.χ. κουτσό ή και σχοινάκι. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο ώστε να μάθουν τις δεξιότητες αυτές σωστά. Συνεισφέρουν στην άρτια ανάπτυξη του μυϊκού και νευρικού συστήματος πράγμα το οποίο διευκολύνει σημαντικά τη μελλοντική συμμετοχή σε περισσότερο πολύπλοκες δραστηριότητες και την κάνει πιο ευχάριστη. Τα παιδιά πρέπει να προσκολληθούν σε δραστηριότητες και παιχνίδια με έμφαση στην ανάπτυξη και εξάσκηση των βασικών δεξιοτήτων που δεν τις συνδυάζουν με περίπλοκο τρόπο. Επίσης, τα παιχνίδια πρέπει να τονίζουν τη συμμετοχή και όχι τον ανταγωνισμό.

Προτείνονται: Κυνηγητό, Σχοινάκι ,Κουτσό ,Περπάτημα ,Ποδήλατο


ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΟ 8 ΕΩΣ 11

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας γενικά κατέχουν τα βασικά των κινήσεων όπως επίσης και τις βασικές δεξιότητες. Τα περισσότερα έχουν επίσης αναπτύξει καλύτερη μνήμη και δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Όμως, αρκετά από αυτά το πιθανότερο είναι να μην μπορούν να χειριστούν πολύπλοκα κινητικά πρότυπα και δεξιότητες, όπως επίσης και τις ψυχικές απαιτήσεις κάποιων από τα οργανωμένα ανταγωνιστικά αθλήματα. Για τα περισσότερα παιδιά, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο συνδυασμό των βασικών δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν (π.χ. κλωτσάω τη μπάλα με στόχο κάποια απόσταση).

Προτείνονται: Ποδήλατο, Παιχνίδια με μπάλα, Τένις ,Χορός, Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ


Σε γενικές γραμμές, συνιστάται άσκηση για τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε μέρα. Για να συμβαδίσουν με τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν την κατάλληλη για την ηλικία τους άσκηση: μέτριας έντασης (και έντονη) αερόβια άσκηση, άσκηση για μυϊκή ενίσχυση και φυσική δραστηριότητα για ενίσχυση των οστών.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα 60 αυτά λεπτά άσκησης, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν όλους τους τύπους άσκησης, κάθε φορά. Έτσι, το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του για 20 λεπτά (π.χ. από και προς το σχολείο), να παίξει ενεργά στο διάλειμμα (20 λεπτά) και στη συνέχεια να κάνει κάποιο μάθημα γυμναστικής (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση) μετά το σχολείο (20 λεπτά).

Διατροφή ενός παιδιού που αθλείται ή κινείται

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει το παιδί που αθλείται να ακολουθεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής από ένα παιδί που δεν αθλείται. Η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες του αθλούμενου παιδιού είναι υψηλότερες καθώς εκτός από τις απαιτήσεις που έχει το σώμα για θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στην βέλτιστη ανάπτυξή του, υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις για την εκτέλεση της φυσικής δραστηριότητας. Δεδομένου όμως ότι το παιδί ακολουθεί ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης ανάλογο με την ηλικία του, οι απαιτήσεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που ακολουθεί τους βασικούς κανόνες διατροφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά.

Δηλαδή η διατροφή τους να είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα ,ασβέστιο και σίδηρο. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που αθλούνται να πίνουν αρκετό νερό ώστε να μην αφυδατωθούν.


Η άσκηση επιδρά θετικά στον οργανισμό ενός παιδιού γιατί:

· Αυξάνει την καρδιαγγειακή αντοχή.
· Βελτιώνει την ισχύ και την αντοχή των μυών.
· Αυξάνει την ευλυγισία.
· Βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους και
· Μειώνει το άγχος.

Τελειώνοντας θα έλεγα ότι ο καλύτερος ή ιδανικότερος τρόπος ,να κάνετε τα παιδιά να χαίρονται θα ήταν να συμμετείχε όλη η οικογένεια στην άθληση. Δε θα βελτιωθεί μόνο η φυσική κατάσταση όλων αλλά θα ενισχυθεί και η ενότητα της οικογένειας. Αν κάνετε το παιδί σας να ενδιαφερθεί από μικρή ηλικία για την καλή σωματική του κατάσταση, αυξάνετε τις πιθανότητες να γίνει η σωματική άσκηση συνήθεια ζωής. Και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμη υγεία.

Γι αυτό λέμε ναι στην άθληση, ναι στη σωματική δραστηριότητα, χωρίς υπερβολές, για υγιή και χαρούμενα παιδιά.

Καλή σχολική χρονιά.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ Β. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΜSc
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΕΠΑΛ-ΙΕΚ
ΕΡΓ. ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΤΕΙΘ



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή