Ασυμπτωματική Υπερουριχαιμία. Mια χρόνια εξελισσόμενη νόσος


H μέχρι σήμερα επίσημη προσέγγιση (κατευθυντήριες οδηγίες κα) στην Ασυμπτωματική Υπερουριχαιμία είναι αμφίθυμη. Από την μία πλευρά όλοι παραδεχόμαστε ότι το ουρικό οξύ κατακρυμνίζεται στους ιστούς και στις αρθρώσεις, με τη μορφή του κρυσταλλικού μονονατρίου, όταν η συγκέντρωσή του στο αίμα υπερβεί τα 6,5 ή 7,0 mg/dL και από την άλλη κανένας δεν θέλει να δώσει θεραπεία για να ανασταλλεί αυτή η συνάθροιση κρυστάλλων, εάν δεν κάνει πρώτα ο ασθενής μια τυπική κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Με απλά λόγια αφήνουμε να εξελίσσεται μια χρόνια βλαπτική νόσος με πολλές και σοβαρές για την ζωή συννοσηρότητες, περιμένοντας μια απλή κλινική εκδήλωση που πιθανόν και να μην έρθει ποτέ.
Μέχρι σήμερα η παθολοανατομικη εικόνα των κρυστάλλων του ουρικού μονονατρίου στους ιστούς και τις αρθρώσεις, δεν ήταν επαρκώς γνωστή, διότι η μέθοδος που χρησιμοποιείτο, για τα παθολογοανατομικά παρασκευάσματα, προκαλούσε διάλυση των κρυστάλλων του ουρικού μονονατρίου. Μια καινούργια μέθοδος βασισμένη στην κρυοτομή εφαρμόζεται πλέον σε ειδικά εργαστήρια και μπορούμε εύκολα να μελετήσουμε την εξέλιξη της κατακρύμνισης των κρυστάλλων σε περιπτώσεις Ασυμπτωματικής Υπερουριχαιμίας.

Ερευνητές από το Ρευματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Alicante, εφαρμόζοντας την παραπάνω μέθοδο, διαπίστωσαν ότι στην Ασυμπτωματική Υπερουριχαιμία η εναπόθεση και συνάθροιση των κρυστάλλων του ουρικού μονονατρίου, τουλάχιστον στις αρθρώσεις, γίνεται στην επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου και μέσα στους συνδέσμους και τένοντες της άρθρωσης και εξελίσσεται προοδευτικά, ανεξάρτητα από την παρουσία κλινικών εκδηλώσεων.

Η άποψη των ερευνητών είναι ότι μετά από αυτά τα ευρήματα και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα ευρήματα από τις μαγνητικές τομογραφίες, τους υπερήχους κα, η θεραπευτική αντιμετώπιση της Ασυμπτωματικής Υπερουριχαιμίας θα πρέπει να αλλάξει.


Πηγή = Pascual, E. et al. Nature Reviews Rheumatology, doi:10.1038/nrrheum.2015.125, published online 15 September 2015.

Δρ Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
myoskeletiko@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή