Αποφυγή αύξησης βάρους τα Χριστούγεννα




• Στις γιορτές δεν αλλάζει ο οργανισμός , συνεπώς να τρώμε 1 καλό πρωινό για να μας κρατήσει μέχρι το κανονικό γεύμα, επίσης το ΠΡΩΙ είναι η κατάλληλη ώρα για να απολαύσετε 1 μελομακάρονο ή 1 κουραμπιέ με τον καφέ ή τσάι σας , γλυκά που θεωρούνται υγιεινά έναντι των παστών-σοκολατών , παρόλα αυτά μην το παρακάνετε ! Επίσης, μην αμελείτε να πίνετε επαρκή υγρά, ώστε να μην αφυδατώνεστε και γίνεστε βουλιμικοί ή νευρικοί. Πιείτε νεράκι & εμφιαλωμένο… υγρά λογίζονται, επίσης, και οι φρέσκοι χυμοί , το άπαχο γάλα , το τσάι ή άλλα αφεψήματα , αποφύγετε όμως τα αναψυκτικά Ο Υ Τ Ε όμως να καταφύγετε σε light προιόντα, η υπερβολή βλάπτει !

• Στο γιορτινό τραπέζι ‘’να συμπεριφερθείτε κόσμια’’ και μη φάτε όλο το φαγητό που απλώνεται μπροστά σας , κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να διασκεδάσετε ποικιλοτρόπως και πρωτίστως με τα άυλα παρά με τα υλικά τα οποία είναι έτσι και αλλιώς στο πρόγραμμα … Δοκιμάστε λίγο απ’όλα και ευφρανθείτε απ΄τις γεύσεις με αργές και διερευνητικές κινήσεις ώστε να απολαύσετε ολοκληρώνοντας παρά να κάνετε έναν αγώνα δρόμου , το φαγητό είναι ιεροτελεστία και σύναξις ! Αποφύγετε εντελώς ή φάτε ελάχιστο ψωμί , ενώ καταναλώστε λίγο έως καθόλου τυρί μιας και τα προαναφερθέντα ίσως τα τρώτε καθημερινώς … νιώστε όμορφα όταν τρώτε αλλά και μετά, χωρίς βαρυγκομό και επακόλουθες τύψεις για το πόσο πολύ φάγατε , τότες θα έχετε καταρρακώσει τη ψυχολογία σας , ενώ δε θα είστε άνετοι στο υπόλοιπο του γεγονότος !
Έχει παρατηρηθεί αυξημένη προσέλευση στα Επείγοντα από επεισόδια υπερφαγίας, είναι θλιβερό το ότι το φαγητό αντί να σε ενώσει μπορεί να σε στείλει στο εφημερεύον Νοσοκομείο.

• Τα φρούτα και οι συνταγές βασισμένες σε αυτά είναι ιδανικές επιλογές για επιδόρπιο , ενώ τα γιορτινά γλυκά καλό είναι να μη συνδυαστούν με το κυρίως γεύμα για θερμιδικούς λόγους, θα μπουχτίσετε απλά !

• Γυμναστείτε λίγο παραπάνω αυτήν την περίοδο , για να έχετε και ένα περιθώριο να φάτε το κατι παραπάνω στα γιορτινά τραπέζια – προτιμήστε ορειβασία , περπάτημα ή jogging , μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή εσωτερική γυμναστική σε gym , ακόμα και ποδήλατο για τους τολμημούς της εποχής. Η άσκηση θα σας βοηθήσει στην απόδοση κατά την εργασία , στην ισορροπία του σώματος, στον ύπνο , επίσης δε θα σας αφήσει να παχύνετε.


Καρδασάκης Ιωάννης
Κλινικός διατροφολόγος


    Στην κορυφή