Απαντήσεις στα συνήθη ερωτήματα για τη λεύκανση των δοντιών


Το χαμόγελο δείχνει όλη τη ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, φωτίζει το πρόσωπο. Το στόμα μαζί με τα μάτια είναι τα δύο πρώτα που παρατηρεί κάποιος. Λευκά δόντια σημαίνει υγιή δόντια. Όταν ο άνθρωπος χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο.

Πότε χρειάζεται η λεύκανση;

Όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του, τότε με την τεχνική της λεύκανσης απομακρύνουμε τις χρωστικές αυτές. Επίσης όταν τα δόντια έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει τότε επίσης είναι αναγκαία η λεύκανση.

Είναι ανώδυνη η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Μπορεί να δημιουργήσει σε ορισμένα άτομα ευαισθησία στα δόντια τους όταν τα δόντια έχουν υποστεί κατάγματα, ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία αυτή σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση.

Είναι ασφαλής μέθοδος η λεύκανση για τα δόντια;

Βεβαίως πάντα υπό την επίβλεψη και τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα ξαναγίνει η λεύκανση .

Απαιτείται πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.

Πόσο χρονικό διάστημα διατηρείται η λεύκανση;

Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου, τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, κόκα κόλα.

Για να έχω μόνιμα λευκό χαμόγελο θα πρέπει να κάνω συνεχώς λεύκανση;

Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο ή θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη διαδικασία της λεύκανσης ή διαφορετικά να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους που είναι: σε 2 ώρες όψεις ρητίνης με μόνιμα λευκά αποτελέσματα ή σε κάποια ραντεβού όψεις πορσελάνης.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεύκανσης;

Υπάρχουν 2 τρόποι. Η λεύκανση στον οδοντίατρο που γίνεται σε 1 ραντεβού περίπου ½ ώρας με laser ή ένα ειδικό φως , καθώς και η λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι όπου φτιάχνονται ειδικοί ατομικοί νάρθηκες αντίγραφο του στόματος του ασθενούς, μέσα στους οποίους νάρθηκες τοποθετείται το υλικό και γίνεται η διαδικασία εφαρμογής κάποιες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι. Όσον αφορά τα απονευρωμένα δόντια τοποθετεί ο οδοντίατρος μέσα στο δόντι (μυλικό θάλαμο) υλικό λευκαντικό και με το φως ή το laser σε μία επίσκεψη λευκαίνει το δόντι ή αφήνει εάν χρειασθεί το υλικό για κάποιες μέρες στο δόντι μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα των δοντιών μου;

Συνήθως είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα 2-7 τόνους.
Λευκαντικές οδοντόκρεμες ή λευκαντικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο;
Μόνο ότι συστήνει ο οδοντίατρος.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει σε όλα τα δόντια μου;

Συνήθως γίνεται σε 8-10 δόντια στην επάνω γνάθο και 8-10 δόντια στην κάτω γνάθο έτσι ώστε να υπάρχει ομοιοχρωμία στο χαμόγελο. Αλλά γίνεται μόνο στα φυσικά μου δόντια. Όπου υπάρχουν προσθετικές αποκαταστάσεις όπως σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης και εφ’ όσον οι προσθετικές αυτές αποκαταστάσεις αφορούν πρόσθια δόντια που φαίνονται στο χαμόγελο τότε θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η εφαρμογή της λεύκανσης.

Δέσποινα Κωστομοίρη
Χειρουργός Οδοντίατρος
Ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική

Διαβάστε περισσότερα άρθρα....


    Στην κορυφή