Αντικατάσταση της Ανοιχτής Ρινοπλαστικής από την Εκτεταμένη Τεχνική Delivery στην Επανορθωτική Ρινοπλαστική


Η επανορθωτική ρινοπλαστική είναι εκείνο το χειρουργείο με το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε δυσκολα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά από τραυματισμούς ή αποτυχημένη πρωτογενή ρινοπλαστική. Είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρωτογενή ρινοπλαστική αφού έχουν αλλάξει οι σχέσεις των ιστών στη μύτη. Συνήθως, παρατηρούνται ελλείμματα χόνδρων και οστών κάθε μορφής τα οποία καλείται ο χειρουργός να αποκαταστήσει λαμβάνοντας μοσχεύματα από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς, χόνδρο συνήθως από το πτερύγιο του αυτιού και οστό από τη λεκάνη χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στις δότριες περιοχές. Βέβαια θα πρέπει να τα διαμορφώσει ανάλογα με τα ελλείμματα ώστε να τοποθετηθούν κατάλληλα και να καλύψουν τις όποιες δυσμορφιές εχουν δημιουργηθεί στη μύτη από προηγούμενο χειρουργείο ή τραυματισμό.

Είμαστε αντίθετοι στη χρήση συνθετικών μοσχευμάτων δεδομένης της πιθανότητος απόρριψης αυτών από τον οργανισμό. Με την επανορθωτική χειρουργική αποσκοπούμε αυστηρά:

1ον στην αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητος της ρινός (αναπνοή)
2ον στην αισθητική αποκατάστασή της σε τέτοιο βαθμό ώστε τίποτα πάνω στη μύτη να μη θυμίζει ότι έχει υποβληθεί σε περισσότερα του ενός χειρουργεία

Η προσπάθεια για συμμετρία και αρμονία στο πρόσωπο μέσω της επανορθωτικής ρινοπλαστικής είναι αποφασιστικής σημασίας για το ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία του χειρουργού καθώς και η μεγάλη γκάμα τεχνικών, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει καλά, παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Όπως και στην πρωτογενή ρινοπλαστική, έτσι και στην Επανορθωτική, τα προβλήματα της κορυφής είναι τα πλέον δύσκολα για την αποκατάστασή τους. Μέχρι και σήμερα, τα προβλήματα της κορυφής της μύτης αντιμετωπίζονταν ως επι το πλείστον με την τεχνική της Ανοιχτής Ρινοπλαστικής. Η Ανοιχτή Ρινοπλαστική γίνεται παρασκευή του δέρματος της κορυφής και ανασήκωμα αυτού από τους υποκείμενους χόνδρους. Σίγουρα δίνει λύση σε σοβαρά προβλήματα της κορυφής, πλην όμως αφήνει μία ουλή στη στυλίδα (χώρισμα μεταξύ των ρουθουνιών).
Ωστόσο, η νεότερη και πρωτοποριακή, Eκτεταμένη Delivery τεχνική τείνει να αντικαταστήσει τη μέθοδο της Ανοιχτής Ρινοπλαστικής.
Κατά την Eκτεταμένη Delivery τεχνική γίνεται ευρεία παρασκευή και αποκόλληση των χόνδρων της κορυφής της ρινός με εσωτερικές τομές οι οποίες είναι αόρατες.

Κατα αυτόν τον τρόπο, επιλύονται όλα τα προβλήματα της κορυφής της ρινός και αποφεύγεται η δυσμορφία από την ουλή που θα προκαλούσε η ανοιχτή ρινοπλαστική.

Έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τους χόνδρους της κορυφής χωρίς το αποτέλεσμα να υπολείπεται σε τίποτα από αυτό της ανοιχτής ρινοπλαστικής και χωρίς να αφήνει ορατό σημάδι.

Αθανάσιος Σκούρας
Χειρ. ΩΡΛ, εξειδ. στην Πλαστική Προσώπου
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή