Αντιγηραντική οδοντιατρική


Τα σημάδια του γήρατος και η φθορά του χρόνου αντικατοπτρίζονται πολλές φορές αμείλικτα στην περιοχή του στόματος. Το στόμα μας παίζει σημαντικό ρόλο στην έκφραση του προσώπου. Παράλληλα, ολόκληρο το στοματογναθικό σύστημα επηρεάζεται στενά από την εκδήλωση του stress.

Η φθορά του stress καταπονεί τόσο τους μαλακούς ιστούς γύρω από το στόμα όσο και τα ίδια τα δόντια που σταδιακά χάνουν το σμάλτο ή αποκτούν μικρορωγμές.

Το κάπνισμα αποτελεί έναν επιπλέον ισχυρό επιβαρυντικό παράγοντα αφού αφυδατώνει το στόμα, χρωματίζει τα δόντια και εντείνει την καταστροφή και υποχώρηση των ούλων.

Πότε δείχνει όμως ένα χαμόγελο γέρικο;

Οι παράγοντες που κάνουν το χαμόγελό μας να δείχνει ταλαιπωρημένο και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου είναι πολλοί.



- Σε πρώτο επίπεδο ο δυσχρωματισμός της επιφάνειας των δοντιών, δηλαδή τα κιτρινωπά ή μπεζ δόντια που μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές συνήθειες, στο κάπνισμα, σε νέκρωση του νεύρου ενός δοντιού ή απλά στη φθορά του σμάλτου.


- Η απώλεια κάποιων δοντιών σίγουρα αποτελεί πλήγμα στην αισθητική του χαμόγελού μας, καθώς εκτός από την προφανή ανισορροπία που προκύπτει όταν το δόντι που λείπει βρίσκεται μέσα στην αισθητική ζώνη (8 πρόσθια δόντια), επιπλέον ολόκληρη σύγκλειση διαταράσσεται με συνέπεια το στόμα μας να κλείνει διαφορετικά. Αυτό αποτυπώνεται και στην κατατομή του προσώπου μας και αν η ένταση της απώλειας δοντιών είναι μεγάλη μειώνεται ολόκληρη η κάθετη διάσταση του προσώπου. Αυτό είναι ιδιαιτέρως εμφανές στην περίπτωση ατόμων που φοράνε τεχνητές οδοντοστοιχίες καθώς η κατατομή του προσώπου τους αλλάζει όταν τις αφαιρούν.

Η σύγχρονη οδοντιατρική μπορεί να δώσει μόνιμη λύση όπως θα δούμε παρακάτω.



- Η οδοντική φθορά, το λεγόμενο “tooth wear” είναι ακόμα ένα αισθητικό πρόβλημα για το χαμόγελό μας. Η αποτριβή της οδοντικής ουσίας με το πέρασμα του χρόνου εκτός από ευαισθησίες στα θερμικά ερεθίσματα σκουραίνει και το χρώμα ενός δοντιού καθώς χάνεται η λευκότητα της εξωτερικής στοιβάδας του σμάλτου. Την αποτριβή εντείνουν διάφορες διατροφικές συνήθειες αλλά και stress ή δυσλειτουργίες της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Πολύ συχνά κάποιοι ασθενείς τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια του ύπνου, ενώ άλλοτε τα σφίγγουν ασυνείδητα σε καταστάσεις stress.

Το φαινόμενο λέγεται «βρυγμός» και συντελεί σταδιακά στη φθορά.

Η χημική διάβρωση είναι ακόμη ένας αιτιολογικός παράγων της φθοράς των δοντιών. Καταναλώνοντας συχνά πολύ όξινες τροφές ή ανθρακούχα αναψυκτικά είναι πολύ πιθανό να εξασθενήσουμε το σμάλτο των δοντιών.

Παθολογικές καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν με τον ίδιο τρόπο να φθείρουν τα δόντια λόγω των οξέων από το στομάχι που μπορεί να μεταφέρονται στο στόμα.



- Οι διάφορες δυσαρμονίες στη σωστή διάταξη των δοντιών, τα κενά, οι μετακινήσεις δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας μπορούν να συντελέσουν σε ένα αισθητικά μη αποδεκτό αποτέλεσμα.


- Η περιοδοντίτιδα, η απογύμνωση των ριζών, η συρρίκνωση και υφίζηση των ούλων αποτελούν σημάδια γήρατος που σήμερα έχουμε επίσης τον τρόπο να επανορθώσουμε.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ

Οι τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν είναι αρκετές και συνήθως απαιτείται κάποιος συνδυασμός αυτών. Πιο αναλυτικά:



Λεύκανση δοντιών: Με τη χρήση ασφαλούς τεχνολογίας και εγκεκριμένων υλικών μπορούμε να βελτιώσουμε εγγυημένα το χρωματικό τόνο των δοντιών, αφαιρώντας χρωστικές και δίνοντας στο δόντι τη δυνατότητα να ακτινοβολήσει νεανική λάμψη.


Bonding με σύνθετες ρητίνες: Μία δημοφιλής μέθοδος ανακατασκευής χαμόγελου προσθέτοντας μικροποσότητες φωτοπολυμεριζόμενου υλικού με ιδιότητες μίμησης της εμφάνισης του φυσικού δοντιού.

Τα δόντια αποκτούν νέο σχήμα και χρώμα σε ένα μόνο ραντεβού.



Όψεις πορσελάνης: Τα σύγχρονα κεραμικά υλικά προτείνονται για αναδιαμόρφωση ολόκληρης της εξωτερικής επιφάνειας των δοντιών.

Μία λεπτή στρώση πορσελάνης καλύπτει όλα τα μπροστινά δόντια δίνοντας τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε μόνιμα το χαμόγελο μας αποκτώντας νεανικό λευκό χαμόγελο.

Στεφάνες ολοκεραμικές ή στεφάνες ζιρκονίου: Όταν μεγάλο μέρος του δοντιού έχει καταστραφεί ή εξασθενίσει πολλές φορές καταφεύγουμε στη λύση της στεφάνης (θήκης).

Οι ολοκεραμικές στεφάνες που δεν περιέχουν μεταλλικό σκελετό καθώς και οι στεφάνες ζιρκονίου αποδίδουν άψογη αισθητική.

Συνδυάζεται με αυτό τον τρόπο αστραφτερό φυσικό χαμόγελο υψηλής αισθητικής με βελτιωμένη λειτουργικότητα και μάσηση.

Όταν κάποια δόντια λείπουν αντίστοιχα μπορούν να κατασκευαστούν γέφυρες ζιρκονίου με φυσική εμφάνιση και υψηλή αντοχή στις μασητικές δυνάμεις.

Στο πρόβλημα της απώλειας με την ηλικία κάποιων δοντιών, τα εμφυτεύματα έχουν δώσει σήμερα μία επαναστατική λύση.

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει θέσει υψηλά standards τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να καλυφτούν με τη χρήση τεχνητών κινητών οδοντοστοιχιών. Η χρήση της τεχνητής οδοντοστοιχίας είναι συνώνυμη με τις μεγάλες ηλικίες και αποτελεί μία ιδιαίτερα επιβαρυντική για την υγεία του ασθενούς διαδικασία. Τα εμφυτεύματα σε συνδυασμό με την πλαστική χειρουργική περιοδοντίου μπορούν να δώσουν τη λύση.

Η πλαστική χειρουργική περιοδοντίου μπορεί επιπλέον να βελτιώσει την εμφάνιση των ούλων, να στηρίξει εμφυτεύματα, να καλύψει απογυμνωμένες ρίζες και υφιζήσεις,

Τεχνικές όπως η κατευθυνόμενη οστική ανάπλαση, μπορούν να δώσουν ασφαλή αποτελέσματα στο πρόβλημα της υποχώρησης του οστού με την πάροδο της ηλικίας με τη βοήθεια οστικών μοσχευμάτων και μεμβρανών.

Η τελική πινελιά στην αντιγηραντική θεραπεία της περιοχής του στόματος δίνεται με την έγχυση fillers όπως το υαλουρονικό, καθώς και με τη χρήση botox που μπορούν να διορθώσουν μικροατέλειες, έντονες γραμμές, ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.

Δρ. Θεοδώρα Σκούρα Bch D Leeds Eng. FRCD London Research Fellow SA
Χειρούργος Οδοντίατρος
Αισθητική και επανορθωτική οδοντιατρική
Βασ. Σοφίας 48 Αθήνα,διευθύντρια κέντρου Skourasdent

www.skourasdent.com.gr



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή