Ανακοίνωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την προστασία του μητρικού θηλασμού


Σε ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο του 2011 η Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού συνιστά στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πιο αυστηρό έλεγχο για ανθυγειινά βρεφικά τρόφιμα.

Η Επιτροπή εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για την αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας ανάμεσα σε παιδιά τόσο του ανεπτυγμένου όσο και του αναπτυσσόμενου κόσμου, εξαιτίας της μη ελεγχόμενης προώθησης και του μάρκετινγκ τροφίμων που προορίζονται σε βρέφη και παιδιά και εξαιτίας της πρώιμης εισαγωγής συμπληρωματικών τροφών στα βρέφη.

Αφορμή για την ανακοίνωση αποτέλεσε η πρόσφατη κρίση 6 χωρών από την Επιτροπή: της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Κορέας, του Παναμά, της Συρίας και των Σευχελλών. Η κρίση αυτή αφορούσε την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε αυτές τις χώρες ως προς το παιδί. Η Επιτροπή στις παρατηρήσεις – συμπεράσματα συστήνει στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να εγκαταστήσουν επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου ώστε να περιοριστεί η προώθηση, το μάρκετινγκ και η διαφήμιση ανθυγειινών τροφίμων και υποκατάστατων μητρικού γάλακτος για βρέφη και παιδιά.

Στα συμπεράσματά της, Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη της σημασίας του θηλασμού προς το ευρύ κοινό αυτών των χωρών, και στην ανάδειξη των κινδύνων από την τεχνητή διατροφή με ξένο γάλα των βρεφών. Συνέστησε συγκεκριμένες δράσεις όπως καμπάνιες ανάδειξης του μητρικού θηλασμού και εκπαίδευσης. Η Επιτροπή επίσης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ευαισθητοποίηση των κυβερνητικών αξιωματούχων και υπευθύνων, του προσωπικού υγείας των μαιευτηρίωνν και των φορέων περιγεννητικής φροντίδας και των γονιών. Ακόμα ενθαρρύνει την προσθήκη του θηλασμού στην εκπαίδευση του προσωπικού των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η Επιτροπή για μια ακόμα φορά επισήμανε την σημασία της αυστηρής εφαρμογής και τήρησης του Διεθνούς Κώδικα Προώθησης Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος από τις κυβερνήσεις μέσα από την ενίσχυση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και της πιο αυστηρής δράσης σε περιστατικά παραβίασης του Κώδικα. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συνέστησε τα κράτη υπό εξέταση να αυξήσουν τα Νοσοκομεία τους που είναι Φιλικά προς τα Βρέφη και να βελτιώσουν τα συστήματα καταγραφής και συλλογής στοιχείων σχετικά τον θηλασμό.

Η Ελλάδα κρίνεται από την Επιτροπή του ΟΗΕ τον Μάιο του 2012, οπότε αναμένουμε και ανάλογες ακόμα αυστηρότερες συστάσεις προς την Ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κατάσταση με την προστασία του μητρικού θηλασμού και της βρεφικής διατροφής στη χώρα μας είναι τραγική.

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011


    Στην κορυφή