Αν μας "πιάσει" το παιδί να κάνουμε σεξ, πώς πρέπει να αντιδράσουμε;


Συχνά, οι γονείς πανικοβάλλονται μπροστά σε μια τέτοια απρόσμενη κατάσταση και φανερώνουν έντονο φόβο και αμηχανία. Πολλές φορές, το ζευγάρι νιώθει ενοχές ότι το γεγονός αυτό τους εκθέτει και ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσεξουαλική εξέλιξη του παιδιού. Φοβούνται ότι η εικόνα που είδε μπορεί να το τραυματίσει. Μέσα στον πανικό τους, οι γονείς μπορεί να πάρουν απολογητική θέση ή να μαλώσουν τα παιδιά τους. Μια τέτοια αντίδραση ωστόσο δεν ενδείκνυται, αφού φορτώνει τα παιδιά με αρνητικά μηνύματα για την σεξουαλική πράξη, όπως για παράδειγμα ότι το σεξ είναι κάτι απαγορευμένο ή ανήθικο. Οι γονείς οφείλουν να εξηγήσουν στο παιδί, πως δεν πρέπει να μπαίνει στο δωμάτιο τους χωρίς να ρωτήσει και ότι όπως εκείνο έχει το δικό του προσωπικό χώρο, έτσι και εκείνοι έχουν το δικό τους δωμάτιο.

Ένα παιδί που κάποια στιγμή έγινε θεατής μίας σεξουαλικής σκηνής ανάμεσα στους γονείς του, δεν κινδυνεύει να εμφανίσει κάποια ψυχολογική ή σεξουαλική δυσκολία στο μέλλον, περισσότερο από κάποιο άλλο παιδί. Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο περιστατικό θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς για το πόσο ξεκάθαρα είναι τα όρια και οι κανόνες μέσα στο σπίτι. Οι γονείς πρέπει να οριοθετήσουν τη δική τους κρεβατοκάμαρα, ως έναν χώρο που εκείνοι έχουν το δικαίωμα να ξεκουραστούν και να απομονωθούν. Είναι σαφές ότι ένα μικρό παιδί δεν γνωρίζει αυτόματα πώς να φερθεί και είναι ευθύνη των γονιών του να του το διδάξουν αυτό.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείαςΔιαβάστε περισσότερα άρθρα...    Στην κορυφή