Altzheimer και Trump. Μια νέα μελέτη προσφέρει στοιχεία για την ερμηνεία των Αμερικανικών εκλογών


Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor και δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine δίδει νέα στοιχεία για τις πνευματικές δυνατότητες των ηλικιωμένων Αμερικανών. Η μελέτη αφορούσε περισσότερους από 10.000 Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και μεγαλύτερους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο επιπολασμός της νόσου του Altzheimer. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι την 12ετία 2000 έως 2012, ο επιπολασμός της νόσου μειώθηκε κατά 24%.

Το αποτέλεσμα είναι σαφές, η ερμηνεία του είναι δύσκολη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βελτίωση της πνευματικής δυνατότητας των ηλικιωμένων Αμερικανών, οφείλεται στο ότι έχει βελτιστοποιηθεί σημαντικά η αντιμετώπιση της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και ίσως αυτό να βοήθησε στην μείωση της συχνότητας της άνοιας. Διότι σύμφωνα με τα δεδομένα, η άνοια οφείλεται όχι μόνο σε και σε καθαρά νευρολογικά αίτια αλλά και σε αγγειακά αίτια. Τα τελευταία βελτιώνονται όταν ο ηλικιωμένος ελέγχει συστηματικά την αρτηριακή πίεσή του.

Ένας άλλος λόγος πρέπει να είναι ότι η σύγχρονη γενιά των ηλικιωμένων έχουν μεγαλύτερο επίπεδο μόρφωσης από αυτούς της προηγούμενης γενιάς. Είναι τεκμηριωμένο ότι η βασική μόρφωση αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέχρι προχωρημένης ηλικίας βελτιώνει σημαντικά την μνήμη αλλά και τις άλλες δυνατότητες του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν διαπιστωθεί μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες και βέβαια θα πρέπει να επηρεάζουν και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες των ηλικιωμένων, όπως πχ τις εκλογικές τους επιλογές.

Δρ Αχιλ. Γεωργιάδης
Ρευματολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή