Αλλεργίες της άνοιξης και παιδιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
03/04/2017

Οι αλλεργίες στα παιδιά είναι μια ποικιλοπρόσωπη νοσηρή κατάσταση , που εξαρτάται από την ηλικία, το είδος των αλλεργιογόνων ερεθισμάτων και την εποχή του χρόνου που αυτά συμβαίνουν .

Στις πολύ μικρές ηλικίες κάτω των δυο ετών, οι αλλεργίες στην πλειονότητα τους οφείλονται σε τροφές και είναι αντιδραστικού τύπου εκδηλώσεις κυρίως από το δέρμα στην ερεθιστική επίδραση διαφόρων ουσιών. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να εκδηλώνονται με εξανθήματα και εκδηλώσεις από το γαστρεντερικό, εμέτους κοιλιακό άλγος ακόμη και διαρροϊκές ή αιμορραγικές κενώσεις! Έτσι λοιπόν οι αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, στο αυγό το ψαρί και άλλες τροφές δεν είναι σπάνιες με πολύ καλή πρόγνωση για το μέλλον με τις περισσότερες από αυτές να υποχωρούν από μόνες τους. Από την άλλη η δερματίτιδα σαν αντίδραση στην ερεθιστική δράση ενός πχ σαπουνιού είναι μια ήπια συνήθως κατάσταση που και αυτή υφίεται με το χρόνο με μικρή πιθανότητα επανεμφάνισης.

Σε αυτή την ηλικία λοιπόν, δεν συνηθίζουμε να ακούμε για αλλεργική ρινίτιδα, όσο και αν ύποπτα σημεία για την πιθανότητα της εμφάνισης της στο μέλλον που μπορεί να υποψιαστεί κανείς, είναι η ατοπική δερματίτιδα( το έκζεμα δηλαδή), το ατομικό ιστορικό άλλων αλλεργιών πχ τροφικών αλλά και το θετικό οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Σε μεγαλύτερα παιδιά της σχολικής και εφηβικής ηλικίας συναντάμε πλέον ασθενείς με Βρογχικό Άσθμα με αλλεργικό υπόστρωμα, κατάσταση που συνήθως μπορεί να συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και έκζεμα. Στα παιδιά αυτά μιλάμε για πιο χρόνιες αλλεργίες, γνωστές και διαγνωσμένες συνήθως καταστάσεις που παρουσιάζουν κορύφωση την άνοιξη, αφενός λόγω της μεταβολής των καιρικών συνθηκών όπως πχ συμβαίνει στο έκζεμα, αλλά και της πληθώρας στην ατμόσφαιρα των διαφόρων αεροαλλεργιογόνων , κυρίως της γύρης των δέντρων και λουλουδιών. Οι εκδηλώσεις στα διάφορα αλλεργιογόνα της άνοιξης μπορεί να είναι περιορισμένου τύπου όπως τοπικές αντιδράσεις στο δέρμα και εξάνθημα , έως και γενικευμένες με έντονο φτέρνισμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αναπνευστική δυσχέρεια και αγγειοίδημα ! Εδώ θα μπορούσαμε να εντάξουμε και ορισμένες μεμονωμένου τύπου αλλά πολύ συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις όπως αυτή στην κάμπια των πεύκων που κατά βάση είναι ισχυρά ερεθιστική για το δέρμα με ευτυχώς όχι γενικευμένες και επικίνδυνες για τον οργανισμό περαιτέρω αντιδράσεις.

Η αποφυγή στην έκθεση των αλλεργιογόνων εκείνων που προκαλούν συμπτώματα στο βαθμό που είναι εφικτό εννοείται μειώνει τις ανεπιθύμητες εκδηλώσεις. Γενικά θα λέγαμε ότι το προσεκτικό ιστορικό και η παρατήρηση καθώς και το οικογενειακό ιστορικό σε ότι αφορά στις αλλεργίες είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση τους .

Άννα Παρδάλη
Παιδίατρος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή