Ακράτεια ούρων στις γυναίκες


Η ακράτεια ούρων, δηλαδή η ακούσια απώλεια ούρων, αποτελεί ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις και απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό γυναικών, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση αλλά κάποιες φορές και σε μικρότερη ηλικία.


Η εκτίμηση της ασθενούς με ακράτεια ούρων, περιλαμβάνει τη λήψη ενός καλού ιστορικού, τη γυναικολογική εξέταση, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις και πιθανώς τον ουροδυναμικό έλεγχο.


Οι κατηγορίες ακράτειας ούρων είναι οι παρακάτω:

1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια ( stress incontinence). Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται ακούσια απώλεια ούρων μετά από αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης – μετά από βήχα, άρση βάρους, σωματική προσπάθεια, πτέρνισμα, γέλιο, σεξουαλική επαφή. Η ακράτεια αυτή είναι η συχνότερη και εμφανίζεται σε ποσοστό 50% των γυναικών που εμφανίζουν ακούσια απώλεια ούρων. Η θεραπεία της ακράτειας αυτής είναι χειρουργική. Γίνεται με την τοποθέτηση μιας ταινίας ελεύθερης τάσης κάτω από την ουρήθρα μέσω μιας μικρής τομής στον κόλπο της γυναίκας.

Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των γυναικών επιτυγχάνεται πλήρης θεραπεία. Αν συνυπάρχει κάποια χαλάρωση του πυελικού εδάφους ( κυστεοκήλη – ορθοκήλη), μπορεί να αποκατασταθεί ταυτόχρονα με την τοποθέτηση της ταινίας.

2. Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου (urge incontinence). Στην περίπτωση αυτή συμβαίνει ακούσια διαφυγή ούρων μετά από μια ξαφνική μη ελεγχόμενη επιθυμία για ούρηση, σαν αποτέλεσμα της ακούσιας σύσπασης του εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης. Συχνά συνυπάρχει νυκτουρία (διακοπή του νυχτερινού ύπνου για ούρηση περισσότερες από 2 φορές) και συχνουρία. Εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 22% των γυναικών με ακράτεια ούρων. Η θεραπεία της ακράτειας ούρων αυτού του τύπου είναι φαρμακευτική (αντιμουσκαρινικά φάρμακα.

3. Ακράτεια ούρων μεικτού τύπου. Στην περίπτωση αυτή συνυπάρχουν τα συμπτώματα τόσο της ακράτειας από προσπάθεια, όσο και της ακράτειας επιτακτικού τύπου. Η ακράτεια αυτού του τύπου εμφανίζεται σε ποσοστό 29% των γυναικών με ακράτεια και η θεραπεία της απαιτεί συνδυσμό φαρμακευτικής και χειρουργικής αγωγής.

4. Ακράτεια ούρων άλλης αιτιολογίας. Η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σπανιότερα σε άλλες αιτίες όπως για παράδειγμα: α)Η ύπαρξη συριγγίου (κυστεοκολπικά, ουρηθροκολπικά), β) Η παρουσία ουρηθρικού εκκολπώματος, γ) Η ύπαρξη συγγενών ανωμαλιών, δ) Παροδικές αιτίες όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την αιτία της ακράτειας.

Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα των γυναικών που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Μπορεί να δοθεί λύση ανώδυνη και αποτελεσματική που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής της γυναίκας. Οι γυναίκες δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την ακράτεια ούρων ως ένα φυσιολογικό γεγονός που δεν μπορούν να αποφύγουν, αλλά πρέπει με τη βοήθεια του γυναικολόγου τους να το αντιμετωπίσουν.

Περικλής Π. Καλκάκος
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

www.kalkakos.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή