Αιμορροϊδοπάθεια και η σύγχρονη αντιμετώπισή της


Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα».

Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται διαχωρίζονται σε: Εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες είναι μικρά εξογκώματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν από τον πρωκτό. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν αιμορραγήσουν ή θρομβωθούν οπότε γίνονται μπλε και προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο.

Και σε εσωτερικές αιμορροΐδες που συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο. Είναι πιθανό να προπίπτουν από τον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια ή αντίστοιχα εξαφανίζονται σε χαλάρωση. Μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (όπου το χρώμα του αίματος είναι ζωηρό κόκκινο).

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο.

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, η συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.

Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας ή στην τουαλέτα.

Συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης είναι η άσκηση, η διατροφή, φαρμακευτικά σκευάσματα και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όμως τις περισσότερες φορές αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης δεν επαρκούν. Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου.

Πλέον με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά, με γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.
Η τεχνική THD (Διαπρωκτική Απαγγείωση των Αιμορροΐδων)

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδων, χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών. Επομένως, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και μικρής διάρκειας (<24h) και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Η μέθοδος THD (Transanal Haemorrhoidal Dearterialization) χρησιμοποιεί ένα τελευταίας τεχνολογίας Doppler (υπέρηχο) με μεγάλη ευαισθησία, με το οποίο εντοπίζει τις τελικές απολήξεις των αιμορροϊδικών αρτηριών. Κατά τον εντοπισμό της αρτηρίας, με τη βοήθεια του Doppler, ο χειρουργός με ραφές τις απολινώνει και έτσι σταματούν να τροφοδοτούνται με αίμα, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροΐδες να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα! Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι, άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο, σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει ανάταξή τους στη σωστή ανατομική θέση με τη χρήση του THD και απορροφήσιμες ραφές (αιμορροϊδοπηξία). Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στην περιοχή, άρα δεν υπάρχει και πόνος, και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μισή με μία ώρα, με νοσηλεία μιας ημέρας. Μια ημέρα που αρκεί για να ξεχάσετε τον πόνο και να επιστρέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες.

Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε THD είχαν:

  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
  • Μικρότερο ρίσκο επιπλοκών.
  • Γρήγορη ένταξη στην καθημερινότητα (24-48ώρες).

Με τους άλλους τρόπους αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος με μεγάλη διάρκεια ( >1 εβδομάδα) και με χρήση ισχυρών παυσίπονων. Η επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες με τις άλλες τεχνικές καθυστερεί περίπου δύο εβδομάδες και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο σε αντίθεση με την τεχνική THD η οποία είναι: ανώδυνη - αναίμακτη - ασφαλής.


ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ε. ΘΩΜΑΣ MD
Γενικός χειρουργός Mediterraneo Hospital
www.laparoboticsurgery.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή