Αιμορραγίες των ούλων κατα την εγκυμοσύνη


Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε μια έγκυο τα ούλα να ματώνουν, να πρήζονται και να είναι πιο κόκκινα απ'οτι συνήθως. Η ίδια η έγκυος η ακόμα και το περιβάλλον της, μπορεί να ανησυχήσουν απο το γεγονός, ειδικά αν η εικόνα του προβλήματος των ούλων είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η αλήθεια είναι οτι οι ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη φλεγμονή των ούλων. Φυσικά, μια προϋπάρχουσα της εγκυμοσύνης ουλίτιδα θα επιδεινωθεί και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα. Παλιά αγγλική ρήση έλεγε "gain a child lose a tooth". Στην πραγματικότητα, μια εγκατεστημένη ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα μετά την εγκυμοσύνη και τότε πολύ περισσότερα από ένα δόντια θα βρεθούν σε κίνδυνο, καθώς τα ούλα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Τι πρέπει να κάνει μια έγκυος;

Εαν βουρτσίζοντας η κάνοντας νήμα τα ούλα σας αιμορραγούν απο μονά τους τη νύχτα, αυτόματα, δε θα πρέπει να αποθαρρυνθείτε και να μην τα βουρτσίζετε. Χρησιμοποιείστε μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε καθημερινά δυο φορές τουλάχιστον. Σε κάποιες περιπτώσεις μικρά εξογκώματα με πύον είναι δυνατόν να εμφανιστούν στα μπροστινά δόντια. Η έγκυος θα πρέπει να βρίσκεται υπό οδοντιατρική παρακολούθηση καθ'ολη τη διάρκεια της κυήσεως. Αν δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί ιατρικής φύσης, θα πρέπει να γίνεται κανονικά η θεραπεία των
ούλων στο οδοντιατρείο αποφεύγοντας όμως τη χορήγηση αντιβιοτικών. Κάποια αντισηπτικά στοματικά διαλυμματα, όπως αυτα που περιέχουν χλωρεξιδίνη, μπορούν να υποβοηθήσουν τη θεραπεία των ούλων της εγκύου. Σε γενικές γραμμές, η ουλίτιδα των εγκύων διαρκεί απο το 2ο έως τον 9ο μήνα της κυήσεως, με εντονότερα συμπτώματα να εκδηλώνονται συνήθως τον 7ο και τον 8ο μήνα.

Πρόληψη η καλύτερη θεραπεία

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Συνεπώς, θα πρέπει να φροντίζουμε για την υγεία των δοντιών και των ούλων, σε όλη τη διάρκεια της ζωής και ιδιαίτερα πριν από περιόδους εγκυμοσύνης. Η πρόληψη συνιστάται στην επιμελή στοματική υγιεινή στο σπίτι (βούρτσισμα, νήμα) και στον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό και έλεγχο. Τέλος, η υγιεινή διατροφή και φυσικά η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στη διατήρηση των ούλων σε κατάσταση υγείας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η επικοινωνία του οδοντίατρου με τον γυναικολόγο θα βοηθήσει στη πιο σωστή αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Δρ. Θεοδώρα Σκούρα, BchD FRCD London
Χειρουργός Οδοντίατρος
Διευθύντρια Skourasdent
www.doraskoura.blogspot. gr
www.skourasdent.com.gr



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...






    Στην κορυφή