ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ HIV ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Το HIV/AIDS και οι συνοδές λοιμώξεις παραμένουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων HIV αυξάνεται και αυτό υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν τα μισά από τα νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά παρουσιάζονται καθυστερημένα (49%), αντανακλώντας τη χαμηλή πρόσληψη του τεστ HIV και την περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό. Τα HIV οροθετικά άτομα που έχουν διαγνωσθεί με καθυστέρηση είναι πιο πιθανό να μην έχουν καλή ανταπόκριση στη θεραπεία και να μεταδίδουν τη λοίμωξη όσο δε γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) συνδιοργανώνει με την εκτελεστική υπηρεσία καταναλωτών, υγείας και τροφίμων- Consumers, Health and Food Executive Agency (Chafea) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάντηση που άρχισε χθες και ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, ειδικών στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Στόχος είναι η ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά και η διάχυση της πληροφορίας για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων πρόληψης της HIV λοίμωξης του 2ου χρηματοδοτικού προγράμματος 2007-2013. Ένα σύνολο 34 δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV / AIDS και τις συλλοιμώξεις συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή με ποσό ύψους 15,9 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μέση κατανομή του 5,4% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος υγείας για την περίοδο 2008-13.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξαν οι κ. Jacques Remacle, επικεφαλής Διεύθυνσης Υγείας της Chafea, η κ. Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδος, ο κ. Martin Seychell, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για την υγεία και τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Luis Mendao, εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης των οροθετικών, η κ. Χρυσούλα Μπότση, ιατρός, επιστημονική συνεργάτης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθώς προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Ευρωπαίου Επίτροπου Υγείας, κ. Tonio Borg. Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κ. Τζένη Κρεμαστινού.

Το HIV cluster meeting αποτελεί μία ευκαιρία για τα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και τους ειδικούς να συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές και τρόπους αντιμετώπισης της πρόκλησης που αποτελεί ο HIV χρησιμοποιώντας το νέο Πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη Δημόσια Υγεία.

Στην Ευρώπη οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη λαμβάνουν θεραπεία. Έτσι, το HIV/AIDS δεν αποτελεί όπως πρώτα θανατηφόρα ασθένεια, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως «χρόνια» κατάσταση. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή (ARV) ζουν περισσότερο, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν περιορισμούς σχετικά με την ποιότητα της ζωής λόγω των συναφών καταστάσεων που συνδέονται με την HIV λοίμωξη ή με ασθένειες που συνοδεύουν το νόσημα και με τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες των φαρμάκων. Επιπλέον, η δια βίου θεραπεία του HIV και οι συνοδές λοιμώξεις είναι ιδιαίτερα δαπανηρές εναποθέτοντας αυξανόμενα βάρη στους εθνικούς προϋπολογισμούς για την υγεία.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε τέσσερις συνεδριάσεις εργασίας, στις οποίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα για την υγεία. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν παραδείγματα διαθέσιμων εργαλείων για τη βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων για το HIV/AIDS και τις συνοδές λοιμώξεις περιλαμβάνοντας τρόπους διασφάλισης της σχέσης κόστους- αποτελεσματικότητας.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της θεραπείας ως μέσου πρόληψης, οι ειδικοί μοιράστηκαν εμπειρίες και ιδέες με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν με HIV, τη μείωση του κινδύνου μετάδοσής του και την ανάπτυξη αντοχής του ιού στην αντιρετροϊκή αγωγή (ART).













    Στην κορυφή