ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
06/08/2020



«Απόλυτα εφικτές και θα έλεγα απαραίτητες είναι οι διακοπές μετά τον τοκετό, αρκεί να αποφευχθεί το πρώτο διάστημα των 40 ημερών, που πρακτικά βοηθά τον οργανισμό της λεχωίδος να βρει τους κανονικούς του ρυθμούς, αλλά και για να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα της ανάρρωσης, που και να μην είναι σοβαρά, κινδυνεύουν ωστόσο να «διασαλεύσουν» την ατμόσφαιρα της χαλάρωσης των διακοπών».
Αυτό τονίζει ο Μαιευτήρας Χειρουργός-Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Σκαρτάδος, ειδικά τώρα που είναι λογικό να αναρωτιούνται πολλές γυναίκες που μόλις απέκτησαν τον τρυφερό τους βλαστό, αν μπορούν να πάνε διακοπές.
«Αν συστήνουμε αποφυγή των διακοπών την περίοδο της λοχείας, είναι γιατί αυτή η περίοδος παρουσιάζει αρκετές σωματικές ανακατατάξεις και ανάγκη ''ανάρρωσης'' από τη διαδικασία του τοκετού, ανεξάρτητα αν αυτός έγινε φυσιολογικά ή με καισαρική» προσθέτει ο ιατρός.
Ένα από τα θεωρητικά ακίνδυνα συμπτώματα του τοκετού είναι τα λόχεια, κολπικά υγρά που συνεχίζουν για 5 εβδομάδες μετά τον τοκετό και αποτελούν εύφορο έδαφος για ανάπτυξη μικροοργανισμών που ενδεχόμενα «μολύνουν» τη λεχωίδα, με κίνδυνο διαφόρων λοιμώξεων που καλό θα είναι να αποφευχθούν. Παράλληλα χρειάζονται επούλωση οι ιστοί από την μικρή τομή στο περίνεο, οι οποίοι βέβαια αποκαθίστανται αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά απαιτείται η γυναίκα να μην καταπονηθεί στην περίοδο των διακοπών της.
«Αμέσως μετά τη λοχεία, μπορεί άφοβα η γυναίκα να προγραμματίσει τις διακοπές της, με μόνη επιφύλαξη αν έχει μεσολαβήσει καισαρική να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ιατρού της», καταλήγει ο κ. Σκαρτάδος.

    Στην κορυφή