ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ


Πολλοί Έλληνες σήμερα πάσχουν από τη νόσο της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας και δεν το γνωρίζουν. Η ΑΣ, είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες), και η πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ΑΣ αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.


Τα παραπάνω στοιχεία αποτέλεσαν τα κεντρικά μηνύματα της σημερινής Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και κεντρικό μήνυμα «ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ». Η καμπάνια πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), την Ένωση Ρευματοπαθών Κρήτης και την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και την Ευγενική υποστήριξη MSD.

Η καμπάνια θα υλοποιηθεί σε Ιωάννινα (3-4 Δεκ) , Ηράκλειο (10 -11 Δεκ) , Λάρισα (11 -12 Δεκ), Θεσσαλονίκη (12 -13 Δεκ) Πάτρα (13 -14 Δεκ) και Αθήνα (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα). Το σήμα εκκίνησης της εκστρατείας θα δοθεί μέσα από τη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί με συνεντεύξεις Τύπου σε κάθε πόλη, αλλά και μέσα από ημερίδες και σημαντικές παράλληλες δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Σε κάθε πόλη θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσει ανοιχτή εκδήλωση, όπου ιατροί ρευματολόγοι θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο. Η εκδήλωση θα κλείσει με μία ειδικά σχεδιασμένη παράσταση Καραγκιόζη που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη διάγνωση. Η καμπάνια ενημέρωσης θα επικοινωνηθεί μέσω ραδιοφωνικών σποτ, καταχωρήσεων, ενημερωτικών εντύπων και αφισών.


Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, σημαντικά στοιχεία για τη νόσο ανέφεραν οι κ.κ Αθανάσιος Τζιούφας, Ρευματολόγος στο Γ.Ν. «Λαϊκό» και Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Κυριακή Μποκή, Διευθύντρια Ρευματολογικού τμήματος, Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρευματολογίας , Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου ΓΝ Αθηνών.


Οι ομιλητές μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι στην Ελλάδα πάσχουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα περίπου 17.000 ενήλικες. Αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη καθώς συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση. Η θεραπευτική της αντιμετώπιση περιλαμβάνει το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και άσκησης. Οι παραδοσιακοί τύποι θεραπείας για την ΑΣ περιλαμβάνουν τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα DMARDs ( τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα). Το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι σήμερα κυκλοφορούν πιο προηγμένες και περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες για την ΑΣ – οι βιολογικοί παράγοντες – δηλαδή φάρμακα που ελέγχουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στην μακροχρόνια βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον ασθενή. Αν η νόσος παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και πιθανά να οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό αναπηρίας.


Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου ασθενών με ρευματικά νοσήματα Ν. Ευρώπης, κυρία Μαρία Μπάτζιου, 1 στους 3 ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του την πρώτη δεκαετία της νόσου του ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που φέρουν το νόσημα εμφανίζει χαμηλή ποιότητα ζωής εξ αιτίας του πόνου και της δυσκαμψίας. Παράλληλα ο ασθενής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του μέσα στην οικογένεια ή και έξω από αυτήν.

Απαλαχτείτε από πόνους στη σπονδυλική στήλη με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία!

    Στην κορυφή