ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ SOLIDARITY NOW


Κατά τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του (Ιανουάριος- Μάρτιος 2014), το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη κατάφερε ήδη να ανταποκριθεί στο βασικό σκοπό του να στηρίζει τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Ειδικότερα, τη συγκεκριμένη περίοδο, 363 άτομα συνολικά επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου, αναζητώντας δωρεάν ιατρική ή νομική υποστήριξη, ενώ μεταξύ των επισκεπτών καταγράφηκαν 197 Έλληνες πολίτες και 166 πολίτες ξένης υπηκοότητας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει μια πολύ σημαντική μερίδα κατοίκων της χώρας.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 από το Solidarity Now, ενώ τόσο η φιλοσοφία, όσο και η επιχειρησιακή λειτουργία του ευθυγραμμίζονται άμεσα με τον κεντρικό σκοπό του Solidarity Now να υλοποιεί δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, παρέχοντας άμεση στήριξη στους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κατάστασης που έχει επέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Αντιλαμβανόμενο τις αυξημένες –εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης- ανάγκες των σύγχρονων πολιτών στους τομείς της Υγείας και Νομικής υποστήριξης, το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, σε στενή συνεργασία με δύο ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ΑΡΣΙΣ (www.arsis.gr) και την PRAKSIS (www.praksis.gr), προσφέρει δωρεάν νομικές και ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2014, 171 άτομα έλαβαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, μέσω του ιατρικού τμήματος που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, 196 άτομα αναζήτησαν νομική συμβουλευτική υποστήριξη από τη νομική υπηρεσία που λειτουργεί στο Κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στο Κέντρο για δωρεάν ιατρική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση ακολουθεί μια σταθερά αυξητική πορεία κάθε μήνα.



Ακολουθούν αναλυτικότερα στοιχεία της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, ανά τομέα υπηρεσιών:

Ιατρική Υπηρεσία:

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, 171 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων που δεν είχαν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωφελήθηκαν από την ιατρική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης. Οι εν λόγω πολίτες, στο σύνολό τους ανασφάλιστοι, έλαβαν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους επαγγελματίες ιατρούς της ΜΚΟ PRAKSIS, οι οποίοι καλύπτουν τις ακόλουθες ιατρικές ειδικότητες: γενική ιατρική, δερματολογία, ωτορινολαρυγγολογία και ψυχιατρική.

Σημειώνεται πως μεταξύ των επισκεπτών του Κέντρου Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβάνονται και άτομα που διαγνώσθηκαν με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν συστηματικής και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον (π.χ. νεοδιαγνωσθέντες με κάποια μορφή καρκίνου). Με την άμεση συμβολή του Κέντρου Αλληλεγγύης, οι εν λόγω ασθενείς εντάχθηκαν άμεσα σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας και συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης.

Νομική Υπηρεσία & Παραδείγματα επιτυχημένων υποθέσεων:

Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, 196 άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας νομική συμβουλευτική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ ανέλαβαν συνολικά 268 νομικές υποθέσεις. Η πλειοψηφία των νομικών υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης αφορούσε ζητήματα αλλοδαπού δικαίου (20%), καθώς και κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας (19%), ενώ η ζήτηση για παροχή νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα ασφαλιστικά, ποινικού δικαίου, καθώς και ρύθμισης χρεών από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα ήταν ιδιαιτέρως υψηλή.

Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του Κέντρου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι ξεκινούν από την αδυναμία αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και της εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και την καθεαυτή αδυναμία πρόσβασης στη δικαιοσύνη λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Μέσω της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης, η συμβολή της νομικής υπηρεσίας συνίσταται στην καθοδήγηση του πολίτη και την ενημέρωσή του σχετικά με τα δικαιώματά του, καθώς και την δικαστική του εκπροσώπηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τις συναλλαγές τους με τη διοίκηση και τα τραπεζικά ιδρύματα, ιδίως αυτοί που λόγω της ανεργίας έχουν εκπέσει της νομιμότητας και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση της άδειάς τους.

Η Εύη Παπαθεοδώρου, Διευθύντρια του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε: «Η έως τώρα πορεία του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη μάς εμψυχώνει, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του, το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αγκάλιασε όλους όσοι χρειάζονται στήριξη, προάγοντας τα δικαιώματά τους και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους».

Το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο τέτοιου είδους Κέντρο του Solidarity Now στην Ελλάδα, ενώ ήδη από τον Απρίλιο, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα (στην πλατεία Βικτωρίας). Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό του Solidarity Now, μέσα στους προσεχείς μήνες, προγραμματίζονται τα εγκαίνια του τρίτου κατά σειρά Κέντρου Αλληλεγγύης στη χώρα μας, εντός του Δήμου Αθηναίων.

Επιπλέον στοιχεία για το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη:

Το Κέντρο Αλληλεγγύης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού 26 και Εγνατία, 1ος όροφος.

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00 και παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Αλληλεγγύης στον ιστότοπο www.solidaritynow.gr και τηλεφωνώντας στο 2310-50 10 30 & 50 10 40

Περισσότερες πληροφορίες για το Solidarity Now:

1. Το Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων στην Ελλάδα που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το Solidarity Now υποστηρίζει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης - χώρους στους οποίους μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι πλήττονται από την κρίση και να βρίσκουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

2. Το Solidarity Now ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα παροχής θέρμανσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό διέθεσε €700.000 ($1 εκατομμύριο) στην παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας όπως σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, αθλητικά κέντρα και γηροκομεία. Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης αποτέλεσε κοινή προσπάθεια του Solidarity Now και διαφόρων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και πολλών δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Στυλίδα και το Πέραμα.

3. Στη Θεσσαλονίκη, το Solidarity Now υποστήριξε ένα κοινωνικό πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων σε συνεργασία με το Δήμο και την εταιρεία «Μαρινόπουλος» για την περίοδο Νοεμβρίου 2013 - Απριλίου 2014, ενώ έχει επίσης προσφέρει υποστήριξη μέσω του προγράμματος παροχής θέρμανσης.

4. Το 2012, το Open Society Foundations ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ενίσχυση υφισταμένων προσπαθειών και στοχεύει στην αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό με την επωνυμία Solidarity Now στοχεύει στη δημιουργία Κέντρων Αλληλεγγύης. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν ως κόμβοι για τη φιλοξενία των δραστηριοτήτων των κατά τόπους ΜΚΟ και θα παρέχουν σειρά υπηρεσιών, όπως ιατρική βοήθεια, νομική υποστήριξη σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έξωσης ή χρεωκοπίας, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης.



Solidarity Now_logo.jpg


    Στην κορυφή