ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ


Από έξι φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα μπορούν προσωρινά να προμηθεύονται χωρίς δαπάνη τα φάρμακα τους οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, ενώ η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται καθημερινά από 11.00 π.μ. μέχρι 2.00 μ.μ. Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ δεν παραπέμπονται στις Επιτροπές Φαρμάκων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το μέτρο ανακοίνωσαν σήμερα οι διοικήσεις του ιδρύματος και του Οργανισμού λόγω της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία της Αττικής.

Όλα τα ιδιοσκευάσματα με την ίδια δραστική και τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις με εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο, εξυπακούεται ότι θα χορηγούνται από τα αντίστοιχα φαρμακεία του Ιδρύματος.

Όλα τα ιδιοσκευάσματα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο μέλλον με δραστική OXALIPLATIN, PACLITAXEL ή MITOXANΤRONE θα χορηγούνται από το 6ο και από το 2ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα ανωτέρω ιδιοσκευάσματα δεν αναφέρονται στον κατωτέρω κατάλογο λόγω του μεγάλου τους αριθμού.

Τα ιδιοσκευάσματα ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ και οι ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟΣΙΔΗΡΩΣΗΣ (π.χ. DESFERAL, EXJADE) δεν συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο των φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διότι με το Γ55/674/21-01-2009 έγγραφό μας ορίστηκε να χορηγούνται πλέον από τα φαρμακεία των νοσοκομείων όπου παρακολουθούνται οι ασφαλισμένοι. Σε περίπτωση μη χορήγησης από το Κρατικό Νοσοκομείο χορηγούνται από το Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου.
Σημειώνεται ότι τα φάρμακα για την επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS) διατίθενται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων που διαθέτουν Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων καθώς και από το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Οι ιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα του Καταλόγου αυτού οφείλουν:
- Να τα συνταγογραφούν ΜΟΝΟ για τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις .
- Να μην αναγράφουν τα ιδιοσκευάσματα του Καταλόγου στην ίδια συνταγή με φάρμακα που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
- Να μην αναγράφουν στην ίδια συνταγή φάρμακα που χορηγούνται από διαφορετικά φαρμακεία Νοσοκομείων του Ιδρύματος, αλλά σε διαφορετικές.
- Να καθοδηγούν τον ασφαλισμένο σε ποιο φαρμακείο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα απευθυνθεί για την εκτέλεση της συνταγής, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.
- Να επισυνάπτουν στη συνταγή τη γνωμάτευση ιατρού της αντίστοιχης ειδικότητας, σε περίπτωση που η θεραπεία έχει οριστεί από Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική ή του ιδίου εάν είναι συγχρόνως και θεράπων ιατρός.

Επισημαίνεται ότι η ανώτερη δοσολογία γοναδοτροπινών που χορηγούνται ανά προσπάθεια IVF είναι 5.000I.U. γοναδοτροπινών και έως 4 κουτιά GNRH αναλόγων ή έως 3mg ανταγωνιστών γοναδοτροπινών (σύμφωνα με τις οδηγίες και τη δοσολογία των φαρμάκων).

Στις περιπτώσεις πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας πρέπει να επισυνάπτονται στη συνταγή: α)σπερμοδιάγραμμα από μικροβιολόγο β) σαλπιγγογραφία γνωματευμένη τελευταίας διετίας και γ) υπερηχογράφημα και δ) γνωμάτευση γιατρού ειδικότητας. Η ανώτερη δοσολογία είναι 2.500 I.U. r-FSH ή 3.000 I.U. ουροφολλιτροπίνης εκτός αν αιτιολογείται από το γιατρό η ανάγκη αυξημένης δοσολογίας, οπότε οι μονάδες αυξάνονται κατά 500mg ανά περίπτωση. Επίσης μπορούν να συνταγογραφούνται παράλληλα έως 3 κουτιά GNRH αγωνιστών, αλλά όχι ανταγωνιστών γοναδοτροπινών. Η χορήγηση ωοθυλλακιορρηκτικών φαρμάκων εκτός κλομιφαίνης δεν μπορεί να γίνεται πάνω από 4 φορές συνολικά και οπωσδήποτε τουλάχιστον ανά δίμηνο ενώ πρέπει να μπαίνει με κόκκινο στυλό πάνω στη συνταγή και στο βιβλιάριο «ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΩΟΘΥΛΑΚΚΙΟΡΗΞΙΑΣ» με ημερομηνία.

Δείτε εδώ τον κατάλογο με τα φαρμακεία και τα φάρμακα

    Στην κορυφή