ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ


"Επικοινωνούμε μαζί σας, εμείς οι ιδιώτες Εργαστηριακοί Μικροβιολόγοι - Βιοπαθολόγοι και όλες οι ειδικότητες των Εργαστηριακών ιατρών (ακτινολόγοι, κυτταρολόγοι κ.α) για να σας κάνουμε γνωστό το πόσο έντονα βιώνουμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση μαζί και δίπλα με τους πολίτες της χώρας" αναφέρουν σε επιστολή τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί μικροβιολόγοι- βιοπαθολόγοι και συνεχίζουν:

"Οι θεσμικές αλλαγές και η οικονομική κρίση επηρεάζουν άμεσα τη βιωσιμότητα των ιατρείων μας και κατά συνέπεια στερούν από τους εξεταζόμενους την παροχή αξιόπιστων ιατρικών υπηρεσιών. Η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του κάθε πολίτη, η κρίση χρέους και ρευστότητας των ταμείων-που συνεπάγεται την ποικιλότροπη μείωση των δαπανών υγείας για τον ασφαλισμένο, το «άνοιγμα» του ιατρικού επαγγέλματος και η διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας οδηγούν αναπόφευκτα στη σταδιακή συρρίκνωση των ιδιωτικών εργαστηριακών ιατρείων.

Η κατάσταση επιβαρύνεται λόγω της έλλειψης κανόνων και ουσιαστικής εποπτείας από την Πολιτεία, αλλά και της πρωτοφανούς «στάσης πληρωμών» των οφειλομένων, από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους εργαστηριακούς ιατρούς.
Το ιατρικό επάγγελμα «απελευθερώνεται» από την Πολιτεία πλήρως (αλήθεια από ποια δεσμά;), από την αρχή του χρόνου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ίδια του τη φύση, το ιατρικό λειτούργημα. Πιστεύει κανείς πως η ανεξέλεγκτη ίδρυση ιατρικών εταιρειών από επιχειρηματίες, δίχως την ελάχιστη συμμετοχή ιατρών, θα βοηθήσει την οικονομία;

Ο Πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά από παροχές υγείας με παραπλανητικές εκπτώσεις 50%, 60% ή 70% για μια γενική αίματος, όταν η τιμή
τιμοκαταλόγου ξεκινά από την πλασματικά υψηλή τιμή των 20 ευρώ! Η μεγάλη εκπτωση όμως, δε σημαίνει και χαμηλή τελική τιμή. Αυτή η παραπλάνηση στοχεύει στην υπερσυγκέντρωση των παροχών υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η υπερσυγκέντρωση θα επιφέρει προοδευτικά μεγαλύτερη επιβάρυνση στον πολίτη, είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω των ταμείων. Όταν θα μείνουν Μόνοι τους, τότε όλοι αυτοί που τόσα χρόνια γλέντησαν μετατρέποντας την Υγεία σε Επιχείρηση και μόνο, θα είναι οι ίδιοι ξανά, που θα θελήσουν να σώσουν τον κόσμο.

Ας σκεφτούμε τα μικρά μπακάλικα πριν από πολλά χρόνια. Αντικαταστάθηκαν από τα υπερμαρκετ των μεγάλων αλυσίδων, για να ακολουθήσουν τα miniμαρκετ των ίδιων αλυσίδων στην κάθε γειτονιά. Μόνο που οι τότε μικρό ιδιοκτήτες είναι τώρα υπάλληλοί τους, αλλά και ο δείκτης τιμών του καταναλωτή, ο τιμάριθμος, αυξάνεται συνεχώς!

Το πλεονέκτημα του κάθε πολίτη να έχει στη γειτονιά του τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς της επιλογής του σύμφωνα και κάτω από κανόνες ποιότητας και ιατρικής δεοντολογίας και με αυστηρό σοβαρό και ουσιαστικό εποπτικό έλεγχο από την πολιτεία είναι μειονέκτημα για τα ιδιωτικά κεφάλαια, που στοχεύουν στην υπέρ- συγκέντρωση, καθετοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών. Το λεγόμενο «one stop shop», δηλαδή ένα super market στο χώρο της υγείας, εκμεταλλεύεται την ανάγκη του κάθε πολίτη για υπηρεσίες υγείας, την στιγμή που δεν έχει τα στοιχειώδη για να ζήσει και πρέπει παράλληλα να προστατεύσει την υγεία του ίδιου και της οικογένειάς του!

Αμφιβάλλουμε πολύ για το εάν οι κανόνες της ανεξέλεγκτης αγοράς και της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον χώρο της υγείας, όταν όλοι μας έχουμε υποστεί τις συνέπειες της εφαρμογής τους σε άλλους χώρους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα• είναι δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη του κάθε πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας προς τον ασφαλισμένο, που πληρώνει τις εισφορές του.

Η εργαστηριακή πράξη, η εξέταση μιας γενικής αίματος, μια καλλιέργεια ούρων, μια χοληστερόλη, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή και αξιολόγηση του εργαστηριακού ιατρού, ο οποίος υποστηρικτικά και σε συνεργασία με τον κλινικό ιατρό, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να λάβει ο κάθε εξεταζόμενος τη σωστή διάγνωση και θεραπεία!

Ο Συνεταιρισμός των Εργαστηριακών Ιατρών-Medisyn, μπορεί να απαντήσει στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται, σήμερα, με τη συγχώνευση των ταμείων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και τα ζητήματα ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ιατρού-ελεύθερου επαγγελματία Βιοπαθολόγου- Μικροβιολόγου και γενικά Εργαστηριακού Ιατρού, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ως βασικού συντελεστή της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και του εξορθολογισμού του κόστους των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn, ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να στηρίξει τα ιδιωτικά Βιοπαθολογικά Ιατρεία και σήμερα αριθμεί πάνω από 440 ανεξάρτητα Βιοπαθολογικά Ιατρεία- συνέταιρους , σε κάθε γωνιά της Επικράτειας.( www.medisyn.eu ). Έχει επενδύσει σε υποδομές ποιότητας σε όλες του τις λειτουργίες, διαθέτει Διαπίστευση κατά ISO 15189, κατά ISO 9001:2008 και οτιδήποτε σχετικό με την απαίτηση για ολική διασφάλιση ποιότητας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης οι εργαστηριακοί ιατροί ως ενεργά μέλη της κοινωνίας και ως επιστήμονες, επενδύουν για τον πολίτη. Θωρακίζουν την ιατρική πράξη και τις παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με συστήματα διασφάλισης ποιότητας, ISO, εξωτερικούς ποιοτικούς ελέγχους, σύγχρονα εργαλεία, υπηρεσίες και εξοπλισμό, προς όφελος του Πολίτη και της Κοινωνίας.

Στοχεύουμε να αναδείξουμε τις υπηρεσίες μας, τόσο στη διάγνωση, όσο και στο τρίπτυχο «Πρόληψη Υγεία - Ευεξία» και να βάλουμε και εμείς «ένα ουσιαστικό λιθαράκι» στην βελτίωση της Π.Φ.Υ, αλλά και γενικά της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε συνεργασία πάντα με τους κλινικούς Ιατρούς και τους αρμόδιους Φορείς και Οργανισμούς που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Έτσι, θα συμβάλλουμε στη μείωση της προκλητής υπερ-συνταγογράφησης, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα και το εύρος των ιατρικών υπηρεσιών που έχει ο πολίτης ανάγκη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ιατρικά πρωτόκολλα, αλλά και την κρίση του ιατρού για κάθε περιστατικό.

Όλοι εμείς οι Εργαστηριακοί Ιατροί Μικροβιολόγοι-Βιοπαθολόγοι , Ακτινολόγοι και μέλη του Συνεταιρισμού Medisyn, ως αναπόσπαστο κομμάτι
της κοινωνίας μας, δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να κρατήσουμε και να στηρίξουμε ανάγκες και αξίες που δοκιμάζονται, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο. Ως ενεργά μέλη των τοπικών κοινωνιών, αναγνωρίζουμε τις ανάγκες τους και στεκόμαστε δίπλα σε αυτές με επιστημονική, αλλά και κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.

Η ποιότητά μας, η γεωγραφική μας διασπορά, η εγγύτητα στις τοπικές κοινωνίες, η αντίθεση μας στην προκλητή και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση όσων έχουν εμπορευματοποιήσει την υγεία, αλλά και η δέσμευσή μας να συμβάλουμε στην αφύπνιση του γενικού πληθυσμού για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά και αποτελεσματικά στις νέες ανάγκες, όπως διαμορφώνονται στο νέο χάρτη της Π.Φ.Υ."



    Στην κορυφή