ΑΝΑΚOYΦΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ


Η Μέριμνα -Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο- συμμετείχε στον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας (World Hospice and Palliative Care Day, www.worldday.org) στις 8 Οκτωβρίου 2011, παρουσιάζοντας την πρώτη και μοναδική στην Ελλάδα Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι. Η Υπηρεσία αυτή, που ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη χώρα μας στην παροχή ανακουφιστικής φροντίδας σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή το τελικό στάδιο μιας τέτοιας πάθησης. O όρος παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα (pediatric palliative care) αναφέρεται στην ολοκληρωμένη ιατρονοσηλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με μια τέτοια πάθηση.

Η Μέριμνα είναι μη κερδοσκοπική εταιρία, που κύριο στόχο έχει τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές αρρώστιες ή τον θάνατο αγαπημένου τους προσώπου. Ιδρύθηκε από καθηγητές πανεπιστημίου, διευθυντές τμημάτων σε παιδιατρικά νοσοκομεία, έμπειρους κλινικούς της υγείας και εκπαιδευτικούς και αναπτύσσει εδώ και 16 χρόνια ένα ευρύ κοινωνικό έργο (www.merimna.org.gr). Στη Μέριμνα λειτουργούν δύο υπηρεσίες: α) Συμβουλευτικό Κέντρο που προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες και σχολικές κοινότητες που βιώνουν τη σοβαρή αρρώστια ή το θάνατο αγαπημένου προσώπου και β) Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι για παιδιά και εφήβους με χρόνιες και εξελικτικές παθήσεις καθώς και για τα αδέλφια και τους γονείς τους.

Η Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι απευθύνεται σε νεογνά, παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών που πάσχουν από μη ιάσιμες αρρώστιες τελικού σταδίου, και επιθυμούν τόσο τα ίδια, όσο και οι γονείς τους, να έχουν την αναγκαία φροντίδα στο σπίτι κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο της ζωής τους. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας (παιδίατροι, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί) που παρέχουν ολοκληρωμένη φροντίδα στα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους, σύμφωνα με τις αρχές της παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας που ισχύουν διεθνώς. Συγκεκριμένα, προσφέρονται: α) ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ασθενούς, β) ψυχοκοινωνική και πνευματική στήριξη όλων των μελών της οικογένειας, και γ) διασύνδεση με το σχολείο για τη στήριξη των φίλων και συμμαθητών του άρρωστου παιδιού. Μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας, τα μέλη της οικογένειας στηρίζονται ψυχολογικά και κατά την περίοδο του πένθους.

Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν, καθώς η Μέριμνα λειτουργεί στηριζόμενη αποκλειστικά σε δωρεές και χορηγίες από ιδρύματα και ιδιώτες. Αποφασιστική για την έναρξη της Υπηρεσίας ήταν ευγενική δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» ενώ σταθερός υποστηρικτής της Μέριμνας είναι το Σωματείο «Φίλοι της Μέριμνας».

Με αφορμή την επετειακή ημέρα της 8ης Οκτωβρίου, η Μέριμνα καλεί την Πολιτεία και τους πολίτες να αγκαλιάσουν και να υποστηρίξουν τη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη στο σύστημα υγείας της χώρας για την ανακουφιστική φροντίδα στο σπίτι του παιδιού ή εφήβου με σοβαρή και μη θεραπεύσιμη ασθένεια. Κάθε προσφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μετράει! ’λλωστε, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού που δεν θα προλάβει να ενηλικιωθεί, είναι να ζει με ποιότητα και αξιοπρέπεια την κάθε ημέρα της ζωής του!

Μέριμνα - Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο

Website: www.merimna.org.gr, E-mail: merimna@cs.ntua.gr


    Στην κορυφή