ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΦΥ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19 ΛΟΙΜΩΞΗ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
01/12/2020


Η ενημέρωση των ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όλης της χώρας, σχετικά με τη διαχείριση της COVID-19 λοίμωξης ήταν το θέμα της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε με τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, με τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, τους Εκλέκτορες του ΙΣΑ στον ΠΙΣ, καθώς και τις Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις των ιατρών. Στο πλαίσιο της σύσκεψης, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό γιατροί εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Ε. Ζέρβας, ο κ. Γ. Χειλάς, Πνευμονολόγος Επιμελητής Β' υπεύθυνος οδηγιών Ε.Π.Ε. για COVID-19, ο κ. Φιλαλήθης Α. Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ιατρικής και ο κ. Καλομενίδης Ι. Πνευμονολόγος, Αναπ. Καθηγητής ΕΚΠΑ ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης στην κοινότητα.
Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να ενημερωθούν οι γιατροί της ΠΦΥ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να γίνεται σωστή διαχείριση των περιστατικών ώστε αφενός να προληφθούν οι επιπλοκές που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και αφετέρου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Τονίστηκε η ανάγκη, οι ασθενείς να παρακολουθούνται στενά κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπίτι και παρουσιάστηκαν οι ενδείξεις της σοβαρής νόσησης που πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή για εργαστηριακό έλεγχο ή για νοσηλεία. Διατυπώθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός αλγόριθμου που θα διευκολύνει την παρακολούθηση των ασθενών.
Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στην παρακολούθηση των μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά τη νόσηση με COVID-19 λοίμωξη, καθώς και την ανάγκη αποκατάστασης για τους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Επίσης επισημάνθηκε ο κίνδυνος της επαγγελματικής μόλυνσης και έγινε αναφορά στις οδηγίες για την προστασία των επαγγελματιών υγείας.
Ο Προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ΠΦΥ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην επιδημία.
«Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά στην μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα μας ενάντια στην επιδημία καθώς αποτελεί το ανάχωμα για να μην φτάσουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Η σωστή παρακολούθηση των ασθενών με COVID-19 και η έγκαιρη διάγνωση των πιθανών επιπλοκών τους παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση της νόσου και την επιβίωση του ασθενή. Στόχος είναι να αποτραπεί όσο είναι δυνατόν η επιβάρυνση των νοσοκομείων και να προληφθούν οι επιπλοκές που θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Οι γιατροί της ΠΦΥ έχουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μάχη ενάντια στη μεγάλη υγειονομική απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση, στενή συνεργασία και κεντρικός συντονισμός όλων των ειδικοτήτων της ΠΦΥ που εμπλέκονται στη διαχείριση της COVID-19 λοίμωξης », τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.



    Στην κορυφή