ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ


Τριάντα περίπου χρόνια από την εμφάνιση του ιού του HIV/AIDS, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25 εκατ. συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη, 40 εκατ. νοσούν από την ασθένεια και 33 εκατ. έχουν προσβληθεί από τον ιό, εκ των οποίων τα 2 εκατ. είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Τα νέα κρούσματα για το 2010 υπολογίζονται σε 1.5 εκατ., όταν το 2001 ήταν 900 χιλιάδες, με το 80% να είναι νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Στην Ευρώπη 2.2 εκατ. ζουν με τον ιό, ενώ στην Ελλάδα οι οροθετικοί ανέρχονται σε 10.652 (1.500 έχουν νοσήσει από τον ιό). Στη χώρα μας για το 2010, εντοπίζονται 519 νέα κρούσματα παρουσιάζοντας αύξηση 12.34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την πλειονότητα των περιστατικών να αφορά άτομα ηλικίας 25 με 44 ετών. Σύμφωνα και με εκτιμήσεις του ΟΑΕΔ, οι οροθετικοί αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία εμφανίζοντας αρκετά υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και αυτοαπασχόλησης, την ώρα που οι καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των οροθετικών, διακρίσεις σε βάρος τους και αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας πληθαίνουν.

Όπως προκύπτει από όλες τις σχετικές έρευνες, η φτώχεια, η ανεργία, η οικονομική και κοινωνική ανισότητα αυξάνουν επικίνδυνα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, καθώς δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην ενημέρωση και την πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία, τη φροντίδα και την υποστήριξη των οροθετικών. Ταυτόχρονα, το στίγμα, οι διακρίσεις και η απειλή της απώλειας εργασίας, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV/AIDS, λειτουργούν ανασταλτικά στη γνωστοποίηση της οροθετικότητας, αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια των εργαζομένων προς τον HIV και υποβαθμίζοντας το πλέγμα της κοινωνικής προστασίας και τα δικαιώματά τους.

Η ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) υιοθέτησε το Μάιο του 2010 τη Σύσταση 200 (2010), μέσω της οποίας διαμορφώνεται ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των οροθετικών, με στόχο την καταπολέμηση του εργασιακού αποκλεισμού και των δυσμενών διακρίσεων, που υφίστανται στους χώρους δουλειάς, καθώς και τη διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών τους δεδομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή» κατέθεσε ερώτηση καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συντονίσει και να προωθήσει άμεσα την ενσωμάτωση της σχετικής Σύστασης από τα Κράτη-Μέλη.

«Ο ρόλος των κυβερνήσεων, των οργανωμένων ομάδων και του κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με HIV. Ταυτόχρονα με την απαραίτητη ενίσχυση των πρωτοβουλιών για ενημέρωση και πρόληψη, κρίνεται επιβεβλημένη η ενδυνάμωση των προσπαθειών για την καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού των οροθετικών, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλισθεί η πρόσβασή τους στη θεραπεία και θα περιοριστεί η διάδοση του ιού. Το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρεπή διαβίωση των οροθετικών είναι καθήκον και κοινωνική υποχρέωση όλων μας», δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.


    Στην κορυφή