ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Μόνο με παραπεμπτικό ιατρού θα γίνεται πλέον εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται όσοι προσέρχονται με το ΕΚΑΒ. Θέλοντας να δώσει τέλος στις επείγουσες εισαγωγές μαϊμούδες, για να αποσυμφορήσει τις εφημερίες των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας αλλάζει το σύστημα εισαγωγών, στα πλαίσια του ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα έχει τη μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

Τη δημιουργία του φορέα προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" του υπουργείου Υγείας που παρουσίασε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στον στον ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων. Ο φορέας σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα καταθέτει ανά τρίμηνο αναφορές πεπραγμένων στις διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία κεντρικού φορέα, κατά προτίμηση του νομοθέτη θα είναι σύμπραξη ιδιωτών, για τη διενέργεια των κεντρικών διαγωνισμών, των προμηθειών και της αποθήκευσης υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. θα λειτουργήσει από το 2012 και εκτιμάται ότι θα αποδώσει ταχύτητα στην εξόφληση των προμηθευτών και εξοικονόμηση για το ΕΣΥ 250 έως 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ανάδοχος, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας σε συνάντηση του με τους προμηθευτές, θα επιλέγεται με διεθνή διαγωνισμό και μπορεί να είναι και περισσότεροι από ένας.

Προβλέπεται ακόμη μηχανοργάνωση των αποθηκών, των φαρμακείων, των λογιστηρίων των 30 μεγάλων νοσοκομείων που έχουν το 80% με 90% των κρεβατιών, ενώ θα γίνεται η ηλεκτρονική διπλογραφική λογιστική δουλειά, για να ελέγχονται ηλεκτρονικά δαπάνες και έσοδα.

Για τους φαρμακοποιούς καθιερώνεται το κλιμακωτό rebate , δηλαδή κλιμακωτή επιστροφή χρηματικού ποσού από τους φαρμακοποιούς προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου και υπό τη ρητή αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αποσαφηνίζει επίσης τον τρόπο καταβολής του rebate (3%) από τη φαρμακοβιομηχανία προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τα έτη 2009 και 2008.

Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ ένας διοικητής θα αναλαμβάνει περισσότερα του ενός νοσοκομεία οταν ολοκληρωθεί η σύνταξη του υγειονομικού χάρτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την αξιολόγηση των εθνικών αναγκών σε μονάδες Υγείας. Στόχος να αξιοποιηθεί και ακόμη και η μικρότερη μονάδα μέσα στο ΕΣΥ, ενώ ένα μικρό νοσοκομείο μπορεί να μετατραπεί σε ειδικευμένο για μία ασθένεια και υπόλοιποι υπηρετούντες να μεταφερθούν σε άλλο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής.

Το νομοσχέδιο που έδωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος την Παρασκευή
    Στην κορυφή