ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει τα μέλη του ότι η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε ξαφνικά και χωρίς πρότερη ανακοίνωση την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, αφαιρώντας τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεση σε αυτή την αιφνίδια ενέργεια της ΗΔΙΚΑ, η οποία ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και η οποία απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα, δια τούτο επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο.

“Είναι απορίας άξιο” επισημαίνει « πως ύστερα από αυτή την αιφνίδια εξέλιξη, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και η ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας.

Επαναδιατυπώνοντας τη πάγια θέση μας, σύμφωνα με την οποία μόνο ο ιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή, προτρέπουμε τα μέλη μας να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών”.


    Στην κορυφή