ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η ΥΓΕΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε χθες ομιλία κατά την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Health in Europe-make it fairer", μαζί με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Viviane Reding και τον Επίτροπο Υγείας κ. Tonio Borg.

«Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η υγεία ανήκει σε όλους. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα υγείας υψηλής ποιότητας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ασθένειας, κοινωνικής ομάδας, μόρφωσης ή χώρας διαμονής», όπως είπε και ο Επίτροπος Μποργκ στο Gastein στις 3 Οκτωβρίου του 2013» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «αυτές οι κοινές αξίες είναι που μας ενώνουν όλους εμάς εδώ σήμερα. Γιατί μπορεί η Ευρώπη να μην έχει καταφέρει ακόμα να γίνει μία τέλεια Ένωση, εμείς πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αυτό θα γίνει και πρέπει να γίνει, όμως στην πραγματικότητα είναι μια Ένωση αξιών και μια Ένωση κοινών ιδανικών, τις οποίες εκπροσωπούμε όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Και είναι βέβαιο ότι τα επιτεύγματα της Ευρώπης τα κοιτούν οι υπόλοιποι λαοί ως παράδειγμα και γι’ αυτό εμείς έχουμε το καθήκον αυτή την πορεία που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός να τη συνεχίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Πράγματι, έχουμε πετύχει πολλά στο παρελθόν. Εγώ είμαι από αυτούς τους πολιτικούς που λέω ότι δεν πρέπει να πυροβολούμε διαρκώς την Ευρώπη και δεν πρέπει να δείχνουμε μόνο τις αποτυχίες της ή τις αδυναμίες της. Αλλά ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει αυτή η ένταση του ευρωσκεπτικισμού, πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στις επιτυχίες της. Και στον τομέα της υγείας η Ευρώπη έχει να παρουσιάσει πάρα πολλές και μεγάλες επιτυχίες.

Παραμένουμε ο καλύτερος τόπος του κόσμου για να ζει κάποιος και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του. Όμως αυτό για εμάς δεν είναι αρκετό. Θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Και θέλουμε τη διαφορά που υπάρχει και την ανισότητα που υπάρχει στον τομέα της υγείας σε διάφορες κατηγορίες, στο προσδόκιμο της ζωής, στο προσδόκιμο της υγιούς και καλής διαβιώσεως, στην παιδική θνησιμότητα, στη διαφορά της προσωπικής ζωής ανδρών και γυναικών, όλες αυτές τις διαφορές τις παρακολουθούμε και αναλαμβάνουμε την πολιτική δέσμευση να προσπαθήσουμε να τις γεφυρώσουμε και να τις μικρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Όμως θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή εγώ δεν είμαι τεχνοκράτης, είμαι πολιτικός και εμείς οι πολιτικοί πρέπει αναγκαστικά να έχουμε το δύσκολο καθήκον να επιστρέφουμε τη συζήτηση στον πραγματικό κόσμο, στις πραγματικές δυνατότητες. Προέρχομαι από μία χώρα, που όπως όλοι φαντάζομαι γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια διανύει μια πολύ μεγάλη κρίση. Θα ήμουν πολύ ευτυχής να ερχόμουν εδώ σήμερα και να σας έλεγα πόσο ιδανικά είναι όλα τα πράγματα στην Ελλάδα. Δεν είναι καθόλου έτσι.

Τα χρόνια αυτά της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, εκατομμύρια, έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω της πολύ μεγάλης ανεργίας και αποκλείστηκαν από την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η κυβέρνησή μας, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Task Force, εκπονεί ένα μεγάλο σχέδιο δράσης για να μπορέσει να δώσει ξανά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που τους αξίζει και που οφείλουμε και έχουμε ευθύνη να τους δώσουμε.

Όμως έχουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Ο πληθυσμός μας γερνάει, οι ανάγκες του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας αυξάνονται, η πρόοδος στην ιατρική και στην τεχνολογία δημιουργεί νέες θεραπείες, οι οποίες όμως είναι κατά κανόνα κοστοβόρες, και ταυτόχρονα αυτό συμβαίνει σε προϋπολογισμούς οι οποίοι συνεχώς μειώνονται.

Άρα, εμείς οι πολιτικοί πρέπει να βρούμε μια λύση σε έναν σύγχρονο Γόρδιο Δεσμό. Πώς; Το σημερινό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις σκέψεις μας, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, άνθρωποι ενδεχομένως με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, πολιτικοί, τεχνοκράτες, επιστήμονες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας για να πετύχουμε τον κοινό σκοπό.

Γιατί αυτό που μας ενώνει, πέραν όλων των διαφορών που είπα προηγουμένως, είναι ότι όλοι εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα συμμεριζόμαστε ένα κοινό όνειρο. Ότι πρέπει η Ευρώπη του μέλλοντος να γίνει ένας τόπος χωρίς ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας. Ότι έχουμε καθήκον να δώσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φύλου, ίσα δικαιώματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και φυσικά να πολεμήσουμε διακρίσεις, όπου σε πολλούς συμπολίτες μας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις τούς οδηγούν πολλές φορές σε πολλές κοινωνίες στο κοινωνικό περιθώριο.

Είναι δική μας ευθύνη να το κάνουμε αυτό. Και βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας ως Υπουργός Προεδρεύουσας Χώρας για να σας εκφράσω και την προσωπική και την εθνική, αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή δέσμευση ότι αυτές οι κοινές αξίες και αυτή η κοινή ευθύνη και αυτός ο κοινός σκοπός θα επιτευχθεί στην Ευρώπη του μέλλοντος. Και θα βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον κοινό σκοπό.

Με πολύ μεγάλη χαρά, το κάνουμε άλλωστε αυτό στην Ελλάδα αυτό το διάστημα με πολύ μεγάλη ένταση, αλλά θα το κάνω και με πολύ μεγάλη χαρά σήμερα, εδώ, από το Συνέδριο. Περιμένουμε προτάσεις των τεχνοκρατών, που θα προτείνουν εκείνες τις λύσεις τις οποίες εμείς οι πολιτικοί θα μπορούμε να εφαρμόζουμε στον πραγματικό κόσμο, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να πετύχουμε τους στόχους μας όσο γίνεται γρηγορότερα. Γιατί στον τομέα της υγείας δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο.

Σας διαβεβαιώ όμως, κυρίες και κύριοι, αυτή την εποχή, που φαίνεται ότι το ευρωπαϊκό όνειρο για κάποιους ξεθωριάζει, έρχομαι από μία χώρα που περνάει τη μεγαλύτερη κρίση και που αν θέλετε συμβολίζει την ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών. Και σας λέω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Το ότι θα τα καταφέρει η Ελλάδα σημαίνει ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει. Και παρά όλους εκείνους οι οποίοι συχνά προβλέπουν το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου, το αντίθετο πρόκειται να συμβεί.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι λαμπρά χρόνια για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα της υγείας μπορούμε όλοι να είμαστε βέβαιοι ότι με συναντήσεις σαν τη σημερινή, με την κοινή πολιτική μας δέσμευση και με τις λύσεις που πρέπει και θα βρούμε για να δώσουμε στους συμπολίτες μας αυτά που τους αξίζουν, θα απολαύσουμε όλοι μαζί ένα πολύ καλύτερο μέλλον» κατέληξε ο υπουργός.
    Στην κορυφή