9η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «AIDS, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ & AΝΑΔΥΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
20/09/2021


Στη σφαιρική προσέγγιση του HIV/AIDS, των ιογενών ηπατιτίδων και της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας στοχεύει η 9η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS, Ηπατίτιδες & Aναδυόμενα Νοσήματα – Πρόληψη – Διάγνωση – Θεραπεία». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 23 ως το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Ιδιαίτερο βάρος στην φετινή Συνάντηση δίνεται στην πανδημία COVID-19 και στην αντιμετώπισή της (εμβολιασμός, εργαστηριακός έλεγχος, θεραπεία), δήλωσε με αφορμή τη διεξαγωγή του φετινού Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής κος Άγγελος Χατζάκης.
Στη θεματική ενότητα της πανδημίας, θα ανακοινωθούν σημαντικές εργασίες για τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα η σύγκριση της ανοσογονικότητας μετά από εμβολιασμό σε σχέση με τη φυσική λοίμωξη, η μείωση των αντισωμάτων SARS-CoV-2 στη διάρκεια του χρόνου, η οποία μπορεί να φτάσει σε μεγάλη μείωση του τίτλου αντισωμάτων μετά τους 6 μήνες και θα συζητηθεί η αναγκαιότητα της 3ης δόσης. Επίσης, θα παρουσιαστεί η αξιολόγηση των self και των rapid tests στον Ελληνικό πληθυσμό και θα τεκμηριωθεί η αξία τους ως μέτρο διαχείρισης της πανδημίας. Θα παρουσιαστεί η συστηματική μελέτη με επαναλαμβανόμενες δημοσκοπήσεις αξιολόγησης του δισταγμού και αντίδρασης στον εμβολιασμό και θα αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Θα παρουσιαστούν επίσης ενδιαφέροντα δεδομένα που δείχνουν γιατί η επικίνδυνη μετάλλαξη Β που περιορίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, δεν είναι δυνατό να επικρατήσει σε περιοχές που έχει προηγηθεί η εισαγωγή άλλων μεταλλάξεων. Τέλος, γίνεται αξιολόγηση της πρόσθετης επιβίωσης με τη χρήση της θεραπείας Remdesivir που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ελλάδα σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19.
Όσον αφορά την HIV λοίμωξη και τις ιογενείς ηπατίτιδες, θα παρουσιαστεί το μεγάλο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ κατά της ηπατίτιδας C με σύγχρονα αντιιικά. Επίσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τελικής ανάλυσης της επιδημίας HIV/AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στη Θεσσαλονίκη η οποία, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, έχει φτάσει το μέγεθος της επιδημίας στην Αθήνα το διάστημα 2011-2012 και αποτελεί τη μεγαλύτερη επιδημία HIV στους ΧΕΝ στην Ευρώπη σήμερα.

Στο Συνέδριο θα λάβουν χώρα 14 στρογγυλές τράπεζες, 6 διαλέξεις, 2 δορυφορικά συμπόσια, 2 συνεδρίες φοιτητικού βήματος ενώ θα παρουσιαστούν 23 επιλεγμένες εργασίες. Στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18.00, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), κος Alexis Goosdeel, θα παρουσιάσει τις Ευρωπαϊκές προοπτικές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη μετά COVID-19 εποχή.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Δήμαρχος Αθηναίων κος Κώστας Μπακογιάννης, ενώ θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κος Αθανάσιος Θεοχάρης, ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ κος Χρήστος Λιάπης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κος Γεράσιμος Σιάσος και άλλοι προσκεκλημένοι φορείς.


    Στην κορυφή