9.500 ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


Πρόκειται για 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της δημοτικής αστυνομίας και 4500 λιμενικούς, ενω όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας το 80% της αξίας των προστίμων θα επιστρέφεται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν (νυχτερινή εργασία, υπερωρίες, κ.λπ.).

Οι "παραβάσεις" θα καταγράφονται σε μία ηλεκτρονική βάση ώστε να μπορούν οι ελεγκτές να διαπιστώσουν αν υπάρχει υποτροπή ή όχι και αν πρέπει να περιοριστούν σε μία επίπληξη ή να επιβάλλουν πρόστιμο. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και από 500 έως 10.000 για τους υπεύθυνους των κλειστών δημόσιων χώρων, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες, είτε πρόκειται για διευθυντές υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για το θέμα, αν κάποιος από τους παραβάτες αρνείται να συνεργαστεί, τότε δεν αποκλείεται να κινηθεί εναντίον του και η διαδικασία του αυτόφωρου!

Παράταση οκτώ μηνών για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με "ζωντανή" μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις, ενώ καταργούνται επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στις 30 Αυγούστου, μετά απο ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Στη σύσκεψη πήραν μέρος τουλάχιστον 250 άτομα και έγινε καταγραφή των προβλημάτων στη διαδικασία ελέγχου, όπως έλλειψη χρημάτων για τις υπερωρίες που θα απαιτηθούν, έλλειψη προσωπικού και άλλα.

Υπενθυμίζεται οτι από την 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει και πάλι η τηλεφωνική γραμμή 1142 από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε πρώτη φάση θα δίνονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ σε δεύτερη φάση η γραμμή θα δέχεται και καταγγελίες για τους παραβάτες.




    Στην κορυφή