8,4% ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ


Το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (Χ.Α.Π.) που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από τη μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη ERS COPD Audit study, που πραγματοποιήθηκε σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν συνολικά 16.000 ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαρύ παροξυσμό της νόσου.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.133 ασθενείς από τους οποίους:

το 15% χρειάστηκε υποστήριξη της αναπνοής με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό
το 50% χρειάστηκε παροχή οξυγόνου στο σπίτι
το 29% εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο εντός τριμήνου εξαιτίας νέου παροξυσμού.

Τα στοιχεία για την εξάπλωση της Χ.Α.Π. παγκοσμίως είναι ανησυχητικά:

Η Χ.Α.Π. είναι η 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως και θα ανέβει στην 3η έως το 2020.
Ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας.
Εκτιμάται ότι η Χ.Α.Π. ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερες από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας (disability-adjusted life-years).

Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο (π.χ. στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δις. δολάρια ετησίως).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την Χ.Α.Π. ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της, όπως αυτή με το ακρωνύμιο GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease).

Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.00 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (56% δηλαδή 300.000) δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες (11,6% έναντι 4,8% στις γυναίκες).

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την Χ.Α.Π.

Τα συμπτώματα της Χ.Α.Π. (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση, με σταδιακή συν τω χρόνω επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα της νόσου αυτής είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται. Αυτό οδηγεί στο να μην επισκέπτονται τον πνευμονολόγο προκειμένου να εξεταστούν και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, που είναι η εξέταση που αποκαλύπτει την νόσο.

Η Χ.Α.Π. αποφράζει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει κυριολεκτικά τους ιστούς τους. Η βλάβες αυτές, από ένα σημείο και έπειτα. είναι μη αναστρέψιμες. Δυστυχώς, μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει σοβαρά συμπτώματα και 2-3 κρίσεις επιδείνωσης της αρρώστιας τον χρόνο, κρίσεις που συχνά τον οδηγούν να εισαχθεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, αφήνει την αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Σε αυτήν, ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει καθημερινές οικιακές δουλειές, να κοιμηθεί, να μετέχει σε οικογενειακές διασκεδάσεις και να έχει σεξουαλική ζωή. Τελικώς, ο ασθενής καθηλώνεται σε μια αναπηρική μορφή διαβίωσης καθηλωμένος στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένεια του και από τη λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα να προληφθεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο:

Οι καπνιστές πάνω από τα τριάντα με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα!
Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διαγνωστική της Χ.Α.Π.).
Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία καλεί όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας και να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία.


    Στην κορυφή