72ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΕΕΧΟΤ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
13/10/2016

Το 72ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας – Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. πραγματοποιείται από 12 έως και 15 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. το πανελλήνιο Συνέδριο τίθεται υπό την αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου. Αυτό ήταν σαν αποτέλεσμα της αναγνώρισης των επιστημονικών και κοινωνικών δράσεων της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που αναπτύχθηκε το 2016 στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cambridge University Hospitals-NHS, τις Oρθοπαιδικές Eταιρείες όλων των βαλκανικών χωρών, την Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας, την Ορθοπαιδική και Τραυµατολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης, την Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, την Ελληνική Επιστηµονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας, την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και τον Εθνικό Σύνδεσµο Νοσηλευτών Ελλάδος.

Η συνεργασία της ελληνικής Ορθοπαιδικής κοινότητας με τους όμορους επαγγελματίες υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η οποία για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε στην Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. και εκφράστηκε με το πρόγραμμα «Απόλλων» και το International Spine Master Course.

Όπως εξήγησε ο Δρ Παναγιώτης Α. Ευσταθίου, Πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ., το πρόγραμμα «Απόλλων» περιελάμβανε τη διοργάνωση ημερησίων επιστημονικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρούς (ορθοπαιδικούς και λοιπές ειδικότητες), τους Φυσικοθεραπευτές και τους Νοσηλευτές σε οκτώ πόλεις της Ελλάδος: τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο Κρήτης, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Λάρισα και την Αθήνα.

Επιπλέον, η Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. συνεργάσθηκε εφέτος με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) για την έκδοση ενός οδηγού για την ασφαλή οδήγηση, ο οποίος διανεμήθηκε τον περασμένο Απρίλιο εν όψει του Πάσχα, καθώς και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα θέματα των προσφύγων.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιούνται δεκάδες στρογγυλές τράπεζες, διαλέξεις και συμπόσια από 218 ειδικούς επιστήμονες, ενώ 628 ερευνητές θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και 11 διακεκριμένοι ορθοπαιδικοί επιστήμονες από Ευρώπη και ΗΠΑ θα παρουσιάσουν προηγμένες ορθοπαιδικές τεχνικές.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα της αντιμετώπισης αλλά και της πρόληψης των παθήσεων της Σπονδυλικής Στήλης. Θα πραγματοποιηθεί ειδική επιστημονική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (EFORT) σε συνέχεια του International Spine Master Course το οποίο πραγματοποιήθηκε 9-12 Ιουνίου 2016 από την Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.

Από απόψεως τεχνολογίας και καινοτόμων θεραπευτικών εφαρμογών, θα παρουσιασθούν οι νεότερες επιστημονικές απόψεις και διεθνείς χειρουργικές τεχνικές για την σπονδυλική στήλη, καθώς και οι πιο εξελιγμένες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (minimal invasive surgery) για όλους τους τομείς της Ορθοπαιδικής.

Με τις τεχνικές αυτές περιορίζεται η διάρκεια του χειρουργείου και της νοσηλείας του ασθενούς, είναι ταχύτερη η κινητοποίησή του και περιορίζονται οι μεταγγίσεις αίματος και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. «Επεμβάσεις οι οποίες παλαιότερα χρειαζόντουσαν μεγαλύτερους χρόνους και είχαν περισσότερες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα και κίνδυνο επιπλοκών, τώρα πραγματοποιούνται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Η εμπειρία των Ελλήνων συναδέλφων μας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και αυτό θα φανεί στο Συνέδριο με τη δημοσίευση των επιστημονικών εργασιών των Ελλήνων Ορθοπαιδικών στον τομέα της minimal invasive surgery» είπε ο Δρ. Παναγιώτης Α. Ευσταθίου.

Επίσης, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Σάπκας, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, επεσήμανε ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε επεμβάσεις που έως πρόσφατα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω συνοδών προβλήμάτων υγείας που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς μας, όπως τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Με τις εξελιγμένες επεμβάσεις μειώνεται το κόστος της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, διότι οι επιπλοκές είναι λιγότερες και ηπιότερες, η ακρίβεια των χειρουργικών επεμβάσεων μεγαλύτερη και ο χρόνος νοσηλείας και επιπλοκών μικρότερος - και μεγάλο μέρος του κόστους των υπηρεσιών Υγείας αφορά τη μετεγχειρηγτική πορεία των ασθενών».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) θα πραγματοποιήσουν την 2η Ορθοπαιδική Νοσηλευτική Ημερίδα. Επιπλέον, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ) θα παρουσιάσει την επιστημονική της εμπειρία σχετικά Ορθοπαιδικά περιστατικά και τις ιδιαιτερότητές τους.

Παράλληλα, στο προσκήνιο θα βρεθεί ο χορός σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά συνέδρια στη χώρα μας. Ειδικοί γιατροί θα παρουσιάσουν τις ευεργετικές ιδιότητές του και θα κάνουν επιστημονική ανάλυση στα οφέλη που παρέχει κάθε είδος χορού ξεχωριστά, ενώ 22 δασκάλες θα διδάξουν στους συνέδρους ρούμπα, σάμπα, βαλς, τάνγκο και... ντίσκο!

Το ειδικό συμπόσιο για τον χορό τιτλοφορείται «Dancing exercise» και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 72ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. Δρ. Παναγιώτης Α. Ευσταθίου σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή το Συνέδριο, «ο χορός αποτελεί την νέα τάση στην άσκηση, καθώς έχει βρεθεί ότι το τζόκινγκ δημιούργησε βλάβες πολλές αρθρώσεις τις προηγούμενες δεκαετίες και έτσι αναζητήθηκε μια πιο φιλική μορφή φυσικής δραστηριότητας. Στο συνέδριό μας θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις για τα οφέλη του χορού, ενώ με χορό θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες του - κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά!»

Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα www.eexot2016.gr

Λίγα λόγια για την ΕΕΧΟΤ

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) είναι ένα επιστημονικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προαγωγή της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι σκοποί της εταιρείας είναι:

Η συνεχής βελτίωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των ορθοπαιδικών
Η διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των μελών της
Η ανάπτυξη της επικοινωνίας ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους ορθοπαιδικούς, πράγμα που έχει ιδιαίτερα ευνοϊκή επίδραση στην πρόοδο της ειδικότητας
Η προαγωγή της ειδικότητας με στόχο την καλύτερη περίθαλψη του Ελληνικού λαού.






    Στην κορυφή