6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Το συνέδριο αφορούσε μεταδοτικές ασθένειες που έκαναν την επανεμφάνιση τους στη χώρα μας όπως ο πυρετός του Δυτικού Νείλου και η Ελονοσία λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ενώ η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά εξακολουθεί να στοχοποιεί τη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά η ιατρός Λοιμωξιολόγος κα. Κατερίνα Καραγεώργου παρουσιάζοντας την έρευνα ανέφερε: «Τα ευρήματα της έρευνας και η συγκριτική μελέτη της νοσηρότητας των μαθητών, πριν και μετά την επιχάλκωση καταγράφουν μείωση της εποχιακής γρίπης στο σχολικό πληθυσμό. Η χρήση αντιμικροβιακού χαλκού σε πολυαγγιζόμενες επιφάνειες σε συνδυασμό με την σύγχρονη εφαρμογή των βασικών μεθόδων πρόληψης λοιμώξεων (υγιεινή των χεριών, κλπ) αποτελεί τον καλύτερο αντιμικροβιακό σύμμαχο της Δημόσιας Υγείας.»
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν δύο ακόμη εργασίες της Επιστημονικής Ομάδας του ΕΙΑΧ με θέμα: «Αντιμικροβιακός χαλκός - Μείωση μικροβιακής χλωρίδας και κόστους λειτουργίας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)» και «Μείωση της μικροβιακής χλωρίδας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) μετά την εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού», για τις οποίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους επιστήμονες.
Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ) και Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), του Υπουργείου Υγείας, σχολίασε χαρακτηριστικά: “Είναι πλέον πραγματικότητα ότι η εφαρμογή των κραμάτων χαλκού με αντιμικροβιακή δράση εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Η παραπάνω δράση θα μειώσει το μικροβιακό φορτίο με ευεργετικές συνέπειες στην Υγεία των πολιτών.