6 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν αυτό το καλοκαίρι για το αντηλιακό σου


1. Ποια είναι η σωστή ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να εφαρμόζουμε;

Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο αντηλιακό από όσο συνήθως χρησιμοποιούμε.
Για το πρόσωπο, σε ποσότητα χρειάζεται ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε εφαρμογή, ενώ για το σώμα, ποσότητα όση ένα γεμάτο σφηνοπότηρο.


2. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής αντηλιακού για να σιγουρευτούμε ότι έχουμε καλύψει όλες τις περιοχές και είμαστε προστατευμένοι;

Η καλύτερη εφαρμογή γίνεται πριν ξεκινήσουμε για την παραλία, πριν φορέσουμε μαγιό για να καλυφθούν και οι περιοχές κοντά στα όρια του. Άφθονη ποσότητα σε πρόσωπο και σώμα χωρίς να ξεχνάμε αυτιά, αυχένα – κεφάλι (αυτό αφορά κυρίως τους άνδρες), πέλματα και επαναλαμβάνουμε μετά από κάθε βουτιά, ή όσο συχνότερα μπορούμε.


3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σωστής εφαρμογής και ποσότητας του αντηλιακού;

Η αποτροπή του εγκαύματος και των αντίστοιχων κινδύνων καρκινογένεσης στο μέλλον, είναι το κύριο μέλημα και ο στόχος της αντηλιακής προστασίας.

Όμως και πρόληψη της φωτογήρανσης με αποτροπή της πρόωρης εμφάνισης δυσχρωμιών, ρυτίδων, επιδερμιδικής χαλάρωσης προσώπου και σώματος, είναι ανάμεσα στους στόχους της συστηματικής χρήσης αντηλιακών. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τονιστεί ότι τα αντηλιακά δεν προσφέρουν, πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, όσο υψηλό δείκτη και να έχουν. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται, καλό είναι να αναζητούμε σκιά και να καλύπτουμε με ρούχα τα ακάλυπτα μέρη όταν η παραμονή στον ήλιο είναι αναγκαία (στα θαλάσσια σπορ, στο ψάρεμα, στην εργασία στον ήλιο κλπ)


4. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι εάν δεν εφαρμόσουμε αρκετό αντηλιακό;

Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι η πλημμελής προστασία από τον ήλιο. Η άμεση επίπτωση είναι το ηλιακό έγκαυμα, ενώ μακροπρόθεσμα καραδοκεί ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος και φωτογήρανσης.

5. Τι είναι σημαντικό να προσέχουμε σχετικά με το αντηλιακό;


Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

● Υψηλή προστασία για UVA και UVBακτινοβολία
● Φωτοσταθερότητα / σύνθεση ανθεκτική στο νερό (να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν πραγματικά αδιάβροχα αντηλιακά)
● Σύσταση κατάλληλη για τον αντίστοιχο τύπο δέρματος π.χ. με φυσικά φίλτρα για δυσανεκτικά / αλλεργικά / παιδικά δέρματα, με ματ αποτέλεσμα για λιπαρά, με πλούσια σύσταση για ξηρά, με αντιοξειδωτικά συστατικά για αντιγήρανση.
● Υφή ανάλογη της περιοχής όπου εφαρμόζεται (σε αντρικές έντριχες περιοχές διάφανες υφές χωρίς κατάλοιπα, σε μεγάλες περιοχές του σώματος γαλακτώματα και λάδια)
● Αποφεύγουμε τα περσινά ανοιγμένα αντηλιακά
● Δεν αφήνουμε πολλές ώρες την τσάντα με τα αντηλιακά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (όπως το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου)
● Τα αντηλιακά σε μορφή πλούσια πχ τα λάδια ή με λιπαρές κρεμώδεις υφές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε λιπαρά δέρματα – προκαλούν ακμή.

6. Υπάρχει κάποια μορφή, spray, κρέμα ή stick που να είναι προτιμότερη;

Όπως προαναφέραμε, ο τύπος του δέρματος και η περιοχή όπου θέλουμε να εφαρμόσουμε το αντηλιακό, καθορίζει το είδος του.

Για τα παιδιά είναι πιο πρακτικά τα σπρέι όπως και για μεγάλες επιφάνειες όπως η πλάτη.

Για το πρόσωπο, είναι προτιμότερες οι oil free υφές ή τα αντιηλιακά με συστατικά κατά των πανάδων.

Για περιοχές ευαίσθητες όπως η περιοχή γύρω από τα μάτια, τα στικ αντιηλιακά που δε λιώνουν με την εφίδρωση είναι τα πιο κατάλληλα. Επίσης είναι βοηθητικά για συχνές επαλείψεις σε εντοπισμένες ζώνες με δυσχρωμίες (πχ «μουστάκι»).

Επίσης για επανάληψη εφαρμογής αντιηλιακού σε βαμμένο πρόσωπο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά προϊόντα σε πούδρα ή σπρέι, χωρίς να χρειάζεται ντεμακιγιάζ για την εφαρμογή τους.


Βασιλική Μουσάτου,
MD, PhDΔερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή