5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
14/06/2018

Ο καρκίνος του δέρματος αν και είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνθρωπο μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα, σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι αυτό εφικτό; Κι όμως είναι. Και μάλιστα αρκεί μια εξέταση ρουτίνας ετησίως στο δερματολόγο, για τις γυναίκες μετά την ηλικία των 35 ετών και για τους άνδρες μετά την ηλικία των 40.
Αυτό επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του «5ου Διεθνούς Συνεδρίου Δερματοσκόπησης - 5th World Congress of Dermoscopy» που διοργανώνεται από τη Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Δερματοσκόπησης, (International Dermoscopy Society), το οποίο αρχίζει σήμεραΠέμπτη 14 Ιουνίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 16 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε ο Δρ Αιμίλιος Λάλλας, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, η προληπτική εξέταση αφορά όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο εκείνους που θέλουν να εξετάσουν τους σπίλους στο σώμα τους ή έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Οι πολύ πρόσφατες έρευνες που προσδιόρισαν τα χαρακτηριστικά του μελανώματος «in situ» (πολύ πρώιμου), μας δίνουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε και να «εξουδετερώσουμε» το μελάνωμα πριν αυτό γίνει απειλητικό. Για να μας δοθεί, όμως, αυτή η δυνατότητα πρέπει ο κόσμος να ελέγχεται προληπτικά, δηλαδή χωρίς να έχει δει κάτι ανησυχητικό στο δέρμα του.
Εκτός όμως από τα καλά νέα που αφορούν στην πρόληψη και τη θεραπεία, υπάρχουν κι εκείνα που «απαλλάσσουν» εν μέρει τον ήλιο από τον ενοχοποιητικό συσχετισμό «ηλιοθεραπεία σημαίνει καρκίνος».
«Ο ήλιος δεν είναι τόσο ένοχος όσο πιστεύαμε στο παρελθόν ως προς το ρόλο του στη γένεση του μελανώματος. Τα ηλιακά εγκαύματα, ωστόσο, αποτελούν ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζουμε πάντα να έχουμε προστασία και να αποφεύγουμε την άσκοπη έκθεση στον ήλιο αλλά δεν χρειάζεται να ζούμε με τον φόβο».
Στη σημασία της φιλοξενίας του εν λόγω συνεδρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Dr Iris Zalaudek, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης. «Πρόκειται για ένα κέντρο με διεθνή αναγνώριση και υψηλού επιπέδου κλινική, ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο αντικείμενο της διάγνωσης και διαχείρισης του καρκίνου του δέρματος. Επίσης, η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι η Θεσσαλονίκη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενεί κορυφαία γεγονότα επιστημονικού επιπέδου παγκόσμιας εμβέλειας».
Το 5ο συνέδριο δερματοσκόπησης που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του θεσμού, με παρουσία επιστημόνων από περίπου 75 χώρες. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών αναμένεται να συζητηθούν και να παρουσιαστούν σημαντικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της ιατρικής όπως ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στη δερματολογία και συγκεκριμένα την ανάπτυξη λογισμικών αυτόματης διάγνωσης.
    Στην κορυφή