5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Το συνέδριο συγκαλείται υπό την αιγίδα
- της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα του Ύπνου
- του Πανεπιστημίου Αθηνών
- της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
- της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Διακεκριμένοι Έλληνες νευρολόγοι, ψυχίατροι, πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, και γιατροί στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών σε ειδικά Κέντρα Ύπνου με σημαντική προσφορά στην Υγεία του ελληνικού λαού καθώς και ξένοι ειδικοί στην έρευνα του ύπνου θα αναδείξουν με διαλέξεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο συμποσίων τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της υπνολογίας και πώς αυτές επηρεάζουν την κλινική πράξη.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές με διεθνή αναγνώριση είναι ο Ελβετός νευρολόγος Claudio Bassetti, Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης και τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για την Έρευνα του Ύπνου, ο Peretz Lavie και η Lena Lavie από το Πανεπιστήμιο Technion του Ισραήλ και ο Κύπριος νευροεπιστήμονας Ανδρέας Ιωαννίδης.
Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το συνέδριο είναι: άπνοια, φυσιολογία και παθοφυσιολογία του ύπνου, επιδημιολογία διαταραχών ύπνου, διαταραχές ύπνου σε ειδικούς πληθυσμούς, υπνηλία-υπερυπνία, όνειρο, λειτουργία του εργαστηρίου ύπνου και των λοιπών επιστημονικών μεθόδων μελέτης του.
Το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό έρχεται να θυμίσει ότι η ρήση «έχασα τον ύπνο μου», στις μέρες μας αποκτάει ιδιαίτερη αξία και λειτουργεί σαν σήμα κινδύνου για την ψυχική και σωματική υγεία των συνανθρώπων μας. Παράλληλα έρχεται να αναδείξει την έρευνα που γίνεται για τον ύπνο στη χώρα μας - συνήθως σε ατομικό επίπεδο ή σε μικρές επιστημονικές ομάδες - και να φέρει κοντά τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του ύπνου, για να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις με σκοπό να αναπτύξουν κοινές ερευνητικές δράσεις.
Πως ορίζουμε τον ύπνο; Ως μία κατάσταση σχετικής αδράνειας του σώματος και απομόνωσης του εγκεφάλου από εξωτερικά ερεθίσματα, μια κατάσταση με τους δικούς της νόμους και λειτουργίες που πάντα κατάφερνε να γοητεύει και να προκαλεί το δέος στον άνθρωπο. Τα τελευταία εξήντα χρόνια η γοητεία του ύπνου εισέβαλε και στην ιατρική σκέψη, έρευνα και πράξη. Η ιατρική, ανακαλύπτοντας τον ύπνο, άνοιξε ένα καινούργιο δρόμο για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του σώματος και κυρίως του εγκεφάλου και παράλληλα συνετέλεσε και διευκόλυνε την αναγνώριση και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που συμβαίνουν κατά τον ύπνο, βελτιώνοντας έτσι τη ζωή του ανθρώπου.
Σε μια περίοδο που η κοινωνία στο σύνολό της βιώνει δραματική ελάττωση οικονομικών πόρων, έξαρση ψυχοπιεστικών γεγονότων, αύξηση της κοινωνικής βίας, αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που την αναζητούν μέσα από την ευκολία αλλά και την απομόνωση του διαδικτύου, ο ύπνος χιλιάδων συνανθρώπων από καταφύγιο ξεκούρασης μετατρέπεται σε περίοδο αγωνίας με αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρημένη καθημερινότητά τους.
Το Συνέδριο έχει αναμφίβολα εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην ενημέρωση και εκπαίδευση γιατρών με ειδικότητες που απαραίτητα πρέπει να γνωρίζουν την παθολογία του ύπνου, όπως οι ιατροί εργασίας, οι παιδίατροι και οι γενικοί ιατροί. Εξυπακούεται ότι θα δώσει πρωτίστως την ευκαιρία στους γιατρούς ειδικοτήτων που παραδοσιακά ασχολούνται με τον ύπνο, δηλαδή στους Πνευμονολόγους, Νευρολόγους, Ψυχιάτρους και Ωτορινολαρυγγολόγους να έρθουν σε επαφή, να συνδιαλλαγούν με κορυφαίους καταξιωμένους υπνολόγους που έχουν προσκληθεί ως κύριοι ομιλητές στο Συνέδριο και να ενημερωθούν για τις παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο της ιατρικής του ύπνου. Επιπροσθέτως θα δώσει τη δυνατότητα σε επιστήμονες του ευρύτερου φάσματος της ιατρικής (δηλαδή βιολόγους, ψυχολόγους, τεχνικούς εργαστηρίων ύπνου) αλλά σε στους εκτός ιατρικής ειδικότητας επιστήμονες (δηλαδή μαθηματικούς, μηχανολόγους κλπ) που ασχολούνται με την έρευνα του ύπνου να παρουσιάσουν τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα, άκρως πολύτιμα εργαλεία για την Ιατρική του ύπνου.
Το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Έρευνα του Ύπνου συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος στην «Ιατρική του Ύπνου» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη της ιατρικής κοινότητας να δημιουργήσει νέο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα αναπτύξει το έργο των λίγων πρωτοπόρων που επί πολλά έτη και μέσα από δυσχερείς συνθήκες, εισήγαγαν την Ιατρική του Ύπνου στην Ελλάδα.
Το Συνέδριο αποβλέπει στο να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής οικογένειας που θα δομήσει και θα εδραιώσει μια νέα Ιατρική του Ύπνου στην Ελλάδα, για να τεθεί στην υπηρεσία των χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν οποιαδήποτε διαταραχή του ύπνου.
Ρεπορτάζ υγείας