5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ


Με την συμμετοχή επιφανών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων ξεκίνησαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με θέμα «Νεώτερες Εξελίξεις στην Καρδιοχειρουργική και Καρδιολογία» που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2010, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Στην διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνει αναφορά μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση νεογνών με συγγενείς καρδιοπάθειες οι οποίες στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι σύμπλοκες. Όπως ανέφερε ο κ. Πρόδρομος Αζαριάδης, Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΩΚΚ, οι υπάρχουσες τεχνικές διόρθωσης έχουν βελτιωθεί μειώνοντας κατά 30-40% τους χρόνους ισχαιμίας της καρδιάς και εξωσωματικής κυκλοφορίας, γεγονός που έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην έκβαση των περιστατικών.

Στο διάστημα των τελευταίων τριών ετών έχουν πραγματοποιηθεί στο Κέντρο πρωτοποριακές επεμβάσεις για παιδιά με σύμπλοκες καρδιοπάθειες όπως υβριδικές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις -δηλαδή επεμβάσεις που γίνονται από καρδιοχειρουργούς σε συνεργασία με επεμβατικούς καρδιολόγους- επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις βαλβίδων σε βρεφική ηλικία κ.α.

Στο Καρδιοχειρουργικό Τμήμα Παίδων & Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΩΚΚ από το 2007 μέχρι σήμερα, χειρουργήθηκαν 818 ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, ηλικίας μίας ημέρας έως 73 ετών και μέσης ηλικίας δύο (2) ετών. Το 15% του συνόλου των ασθενών είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε 1-4 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Σημαντική είναι και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Συνεδρίου σχετικά με την εφαρμογή της μαγνητικής τομογραφίας στην καρδιολογία και οργανώνεται από το Α΄ Καρδιολογικό Τμήμα του Ωνασείου. Πρόσφατα έχει εφαρμοστεί στη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας και θεωρείται ιδανική μέθοδος με ευαισθησία και ειδικότητα που φτάνει το 95-100%. Η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται είτε με έντονη κλινική εικόνα, είτε με άτυπη μορφή. Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των άτυπων μορφών θα οδηγηθεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, αν μείνει αδιάγνωστο. Να ληφθεί υπόψιν ότι η απλή βιοψία μυοκαρδίου χάνει τη διάγνωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50 % των περιπτώσεων και μόνο η μοριακή ανάλυση του υλικού της βιοψίας αποκαλύπτει την παρουσία του παθογόνου αιτίου. Επίσης, μπορεί να ανιχνεύσει την μυοκαρδιακή συμμετοχή λόγω φλεγμονής στα ρευματολογικά νοσήματα.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη στεφανιαία νόσο. Ειδικότερα, είναι χρήσιμη για τη μελέτη της έκφυσης και μορφολογίας στεφανιαίων αρτηριών, αιμάτωσης, κινητικότητας σε ηρεμία – κόπωση και βιωσιμότητας του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης, αποδείχθηκε ότι η μαγνητική στεφανιογραφία έχει κλινική αξία για τον αποκλεισμό σημαντικής στεφανιαίας νόσου, τη διάγνωση ασθενών με νόσο στελέχους και τριών αγγείων και την παρακολούθηση στεφανιαίας εκτασίας και ανευρυσμάτων. Σχετικά με την αξιολόγηση της βιωσιμότητας, το μυοκάρδιο που παρουσιάζει αναστρέψιμη ισχαιμία και επαναιματώθηκε εγκαίρως δίνει σήμα όμοιο με το φυσιολογικό μυοκάρδιο μετά τη χορήγηση παραμαγνητικού σκιαγραφικού.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Καθηγητή κ. Alain Carpentier, ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους καρδιοχειρουργούς σε τεχνικές βαλβιδικής διόρθωσης και στον σχεδιασμό ανθεκτικών βιοπροσθετικών βαλβίδων. Ο σχεδιασμός μιας νέας τεχνητής καρδιάς αποτελεί την τρέχουσα επιστημονική δραστηριότητά του.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής κ. Γεώργιος Παλατιανός, Διευθυντής του Γ΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος και Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού του ΩΚΚ, τόνισε πως η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιφανών επιστημόνων στο Συνέδριο, εγγυάται την επιτυχία του, με σκοπό την ενημέρωση των συμμετεχόντων σε νέες τεχνικές και μεθόδους της επιστήμης της καρδιολογίας, έτσι ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και φροντίδα.




    Στην κορυφή