3ος ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
26/10/2017

Μαθητές θα γίνουν και πάλι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον οποίο θα καθίσουν στα θρανία είναι ο 3ος κύκλος των μεταπτυχιακών μαθημάτων που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) και έχει θέμα το σακχαρώδη διαβήτη. Τα μαθήματα αρχίζουν στις 30 Οκτωβρίου 2017 και ολοκληρώνονται στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Στόχος είναι να επικαιροποιηθούν οι γνώσεις των φαρμακοποιών σχετικά με τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους και να αναβαθμιστεί το επιστημονικό επίπεδό τους.

Η πρωτοβουλία των μεταπτυχιακών πήρε σάρκα και οστά το 2016. Μάλιστα οι πρώτοι δύο κύκλοι με θέμα τις παθήσεις του αναπνευστικού και την καρδιακή ανεπάρκεια αντίστοιχα αγκαλιάστηκαν θερμά από όλους τους φαρμακοποιούς, οπότε ήταν αναμενόμενο τα μαθήματα να συνεχιστούν και φέτος.

Το πρώτο μάθημα του 3ου κύκλου θα γίνει την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου με εισηγητή τον ειδικό παθολόγο – διαβητολόγο, τέως επιστημονικό συνεργάτη του Διαβητολογικού κέντρου του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Βασίλειο Ανδρεάδη και τίτλο «Ορισμός, διάγνωση και ταξινόμηση του σακχαρώδους διαβήτη».

Το πρόγραμμα των επόμενων μαθημάτων είναι το εξής:

-20 Νοεμβρίου 2017, ώρα 8.00 μ.μ.: εισηγητής ο παθολόγος – διαβητολόγος, επιμελητής Β΄ Παθολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ, Στέργιος Γκιντίκας και τίτλος μαθήματος «Θεραπευτικές επιλογές στον Σ.Δ: Αντιδιαβητικά δισκία και ενέσιμες θεραπείες, πλην ινσουλινών».

-11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 8.00 μ.μ.: εισηγητής ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας, τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου της Α΄ Προπαιδευτικής κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», μέλος δ.σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον σακχαρώδη διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ), Τριαντάφυλλος Διδάγγελος και τίτλος μαθήματος «Θεραπευτικές επιλογές στον Σ.Δ: ινσουλίνη».

-15 Ιανουαρίου 2018, ώρα 8.00 μ.μ.: εισηγητής ο παθολόγος – διαβητολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ, υπεύθυνος Παθολογικού και Διαβητολογικού τμήματος στην κλινική «Άγιος Λουκάς», Γεώργιος Κούρτογλου και τίτλος μαθήματος «Υπογλυκαιμία».

-29 Ιανουαρίου 2018, ώρα 8.00 μ.μ.: εισηγητής ο ενδοκρινολόγος, διδάκτωρ Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, πανεπιστημιακός υπότροφος, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού Α΄ Παθολογικής Κλινικής νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», Σπυρίδων Καρράς και τίτλος μαθήματος «Χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη».

-12 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 8.00 μ.μ.: εισηγητής ο παθολόγος – διαβητολόγος, επιστημονικός διευθυντής στην Κλινική Θέρμη της Θεσσαλονίκης, Άγγελος Κλείτσας και τίτλος μαθήματος «Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακή νόσος».

Κάθε κύκλος μεταπτυχιακών περιλαμβάνει πέντε ή έξι τρίωρα μαθήματα με αντικείμενο εκπαίδευσης μια ενιαία θεματική ενότητα με ανάλογη δομή και συγκρότηση. Στόχος είναι, μετά το τέλος της, ο φαρμακοποιός να έχει μια ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πλήρη γνώση ενός συστήματος του οργανισμού, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των θεραπευτικών – φαρμακευτικών προσεγγίσεων. Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν και φέτος 100 φαρμακοποιοί, αριθμός που καθορίζεται από τη χωρητικότητα της συνεδριακής αίθουσας του Συλλόγου.


    Στην κορυφή