26Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΙΣΤΗ


Κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι το κάπνισμα. Θεωρείται η κυριώτερη αιτία θανάτου πού μπορεί να αποφευχθεί. Ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους στην Ευρωπαική Ενωση.

Στην Ελλάδα το 90% των εμφραγμάτων σε άτομα κάτω των 50 ετών εμφανίζονται σε καπνιστές.

Η νικοτίνη αποτελεί ισχυρή ψυχοενεργό ουσία πού προκαλεί εφορία γεγονός πού την κάνει ισχυρά εθιστική.H εξάρτηση από την νικοτίνη αποτελεί ένα πολύπλοκο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα δύσκολα αντιμετωπιζόμενο από την στιγμή πού εμφανίζεται.

Η μεθοδική ενημέρωση των νεαρών ατόμων ειδικά σε επίπεδο σχολείου μπορεί να αποτρέψει την δημιουργία καπνιστών

Αναγκαίον είναι κατά την γνώμη μου η θέσπιση στα σχολεία μαθήματος αγωγής υγείας όπου θα διδάσκεται μεταξύ των άλλων πειστικά ο κίνδυνος του καπνίσματος.

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ανάγκη ζωής για τον κάθε καπνιστή.

Στον αγώνα διακοπής του καπνίσματος συμμετέχουν σήμερα και τα ιατρεία καπνίσματος πού έχουν ιδρυθεί σε μεγάλα νοσοκομεία που ενισχύουν ψυχολογικά και μπορούν να αντιμετωπίσουν φαρμακευτικά τον καπνιστή.

Η φαρμακευτική θεραπεία αρχικά με αυτοκόλλητα και τσίχλες νικοτίνης και σήμερα με δισκία βουποπριόνης ,βαρενεκλίνης κ.ά. συμβάλει σ αυτήν την προσπάθεια.

Πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος έχουν εφαρμοσθεί στις αναπτυγμένες χώρες με σημαντική επιτυχία και ορατά αποτελέσματα στην μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.Η αντίστοιχη προσπάθεια στην χώρα μας θέσπισης απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που άρχισε την 1-7-2009 δυστυχώς στέφθηκε με αποτυχία και ή Ελλάδα κρατάει την θλιβερά πρωτιά των καπνιστών στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και τρία χρόνια υλοποιεί μια πρωτότυπη εκστρατεία κατά του καπνίσματος, με τίτλο «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα», η οποία προβάλλει τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος Η εκστρατεία, στην οποία έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 400.000 καπνιστές από ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα, είναι η πρώτη πρωτοβουλία τέτοιου τύπου και έτυχε ιδιαίτερης αναγνώρισης από την επιστημονική και την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Φέτος ολοκληρώνεται αυτή η καμπάνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τιμήσει όλους τους πρώην Καπνιστές που έκοψαν το τσιγάρο όρισε τη σημερινή ημέρα 26 Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα του Πρώην Καπνιστή». Με την ευκαιρία της σημερινής Συνέντευξης Τύπου η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, που στηρίζει την καμπάνια αυτή από την αρχή της μέχρι και σήμερα, απευθύνεται σε όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που έδωσαν τη μάχη ενάντια στο τσιγάρο και βελτίωσαν την υγεία και τη ζωή τους. Συγχαρητήρια Πρώην Καπνιστές.

Ιωάννης Ν.Βλασερός
Γραμματέας του Δ.Σ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος-Ιπποκράτειο Γ.Ν.Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή